Näytelmät > Kaikki minun poikiani

Kaikki minun poikiani
(All My Sons)

Miller, Arthur

Kirjoitusvuosi: 1947
Käännös: Sipari, Lauri

Naisia: 4, miehiä: 6

Joe Keller on sodan aikana valmistanut viallisia lentokoneenosia, jotka ovat aiheuttaneet useitten lentäjien kuoleman. Syyn hän on vierittänyt entisen alaisensa ja naapurinsa Steven niskoille, ja tämä on pantu vankilaan hänen sijastaan. Asioitten oikea laita aavistetaan yleisesti naapurustossa, ja vain Joen poika Chris uskoo täysin isänsä kertomukseen. Perheen toinen poika Larry on kolme vuotta aiemmin julistettu kuolleeksi hänen kadottuaan taistelulennolla. Kate, perheen äiti, uskoo kuitenkin poikansa olevan elossa.

Kun Steven tytär Ann, Larry entinen tyttöystävä, tulee Kellerien vieraaksi tarkoituksenaan mennä naimisiin Chrisin kanssa, Kate nostaa metelin: Larryn tyttöä ei saa viedä, Larry elää yhä. Estääkseen Chrisiä avioitumasta Kate kertoo tälle Joen olevan vastuussa viallisista osista. Tällöin Ann näyttää Katelle kirjeen, jossa Larry kertoo tekevänsä itsemurhan saatuaan kuulla isänsä petoksesta. Poikansa kuoleman varmistumisesta murtunut Kate vaatii näyttämään kirjeen Joelle, joka nyt tunnustaa syyllisyytensä ja ampuu itsensä.

Tämä realistinen näytelmä ei ota suoraan kantaa itse sotaan, vaan tutkii sodan lieveilmiöitten esiin nostamia moraalisia ongelmia, itsekkyyttä, oikeudenmukaisuutta ja kunniaa.