Näytelmäkulma

Yhteystiedot

Näytelmäkulma tänään

Pitkät perinteet, erinomainen kansainvälinen maine ja laaja yhteistyöverkosto takaavat sen, että Näytelmäkulma - Nordic Drama Corner Oy:llä on edustuksessaan maailman parhaat näytelmät. Teosten kirjo ulottuu Eeva-Liisa Mannerin tuotannosta E.L. Karhun näytelmiin ja Broadway-musikaalin klassikoista Heiner Müllerin teksteihin.

Näytelmäkulman toiminta on tänään monimuotoisempaa kuin koskaan: se edustaa maailman ja Suomen tärkeimpiä dramaatikkoja sekä lukuisten merkittävien prosaistien näyttämö- ja elokuvaoikeuksia, vie suomalaista näytelmää ulkomaille, käännättää näytelmiä suomesta muille kielille ja toisinpäin, neuvottelee elokuvasopimuksia, hankkii dramatisointioikeuksia niin romaaneihin kuin elokuviinkin sekä auttaa teattereita ja tekijöitä löytämään juuri oikeat tekstit ohjelmistoon.

Näytelmäkulman henkilökunta koostuu kokeneista teatterialan ammattilaisista, joilla on henkilökohtaiset kontaktit maamme teatterintekijöihin niin ammattilais- kuin harrastajakentälläkin.

Historiaa

Näytelmäkulmalla on pitkä ja arvokas historia, joka kytkeytyy 1920-luvulla perustettujen suomalaisten teatterijärjestöjen, Suomen Teatteriliitto ry:n ja Työväen Näyttämöiden Liitto ry:n kummankin tahollaan käynnistämään näytelmänvälitystoimintaan. Liittojen näytelmänvälitykset kehittyivät ja monipuolistuivat vuorovaikutuksessa maamme teatterikentän kanssa.

Kun liitot muuttivat samaan taloon, näytelmänvälitystoimintojen yhdistäminen oli entistäkin mielekkäämpää. Näin tapahtui vuonna 1993, jolloin liitot perustivat yhteisen agentuurin Näytelmäkulma ry:n. Näytelmäkulma jatkoi liittojen näytelmänvälitystoimintaa vahvistaen ja monipuolistaen suhteita agentuureihin eri puolilla maailmaa.

Näytelmäkulman toiminta organisoitiin uudelta pohjalta osakeyhtiöksi syksyllä 2002 ja kotimaisten liittojen ohella omistuspohja laajeni pohjoismaiseksi. Osakeyhtiön nimeksi tuli Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy. Samalla yhteistyökumppaneiden joukko kasvoi suurella pohjoismaisella agentuurilla Nordiska Strakosch Teaterförlaget. Tämän yhteistyön pohjalta ulkomaisten näytelmien kokoelma on monipuolistunut entisestään.