Fugard, AtholTie Mekkaan(The Road to Mecca)

Naisia: 2, miehiä: 1
  • Käännös: Urpelainen, Liisa (1985)

Fugardin uusin näytelmä sijoittuu edellisen tapaan Etelä-Afrikkaan, tällä kertaa pieneen Karoon kylään maaseudulla. Näytelmän henkilöt ovat afrikaanseja, valkoisia, jotka elävät tiukasti omassa yhteisössään. Musta väestö on rajattu pois, he elävät jossakin muualla vain sivuten valkoisten maailmaan palvelijoina tai ohikulkijoina.

Näytelmän päähenkilö on vanha nainen, Miss Helen, joka on rakentanut talonsa pihalle oman maailmansa, Mekan, ihmeellisen veistosten puutarhan. Muu kylä pelkää häntä ja kokee hänet uhaksi turvallisuudelleen ja sovinnaiselle rauhalleen ja haluaa toimittaa hänet laitokseen. Helenin puolelle tähän taisteluun tulee Elsa, nuori kapkaupunkilainen opettaja, jolle Helenin puutarha on tullut merkitsemään toivoa sisäisestä vapaudesta. Kyläläisten sanansaattajana toimii pastori Maruis, joka on Helenin vanha ystävä, mutta joka silti on kykenemätön ymmärtämään häntä ja haluaa hänet hoitoon.

Ratkaiseva kohta näytelmässä on hetki, jolloin Helenin pieni keittiö paljastaa salaisuutensa: se syttyy taidokkaasti kätkettyjen ja sommiteltujen peilien ja lasinsirujen avulla valon ja heijastusten temppeliksi.

Näytelmän keskeinen teema kertautuu eri muodoissa: oikeus erilaisuuteen, oikeus päättää omasta elämästään, taiteilijan vapaus.