Jokela, JuhaPatriarkka

Kirjoitusvuosi: 2012
Naisia: 5, miehiä: 5

Rakennusinsinööri Heimo ja äidinkielenopettaja Virpi ovat vetäytyneet eläkepäivilleen Ranskaan. Vajoaminen leppoisaan joutilaisuuteen kuitenkin hermostuttaa Heimoa, joka on tottunut toimimaan ja kantamaan vastuuta. Virpin vastustuksesta huolimatta hän haluaa palata Suomeen voidakseen nähdä, pystyykö hän vielä kerran tekemään jotain maansa hyväksi. Heidän paluunsa nostaa pintaan vuosien aikana kertyneet jännitteet ja tukahdutetut tunteet, joita he ja heidän lapsensa kantavat mukanaan. Sukupolvien konflikti kärjistyy, kun kaikki sanomatta jätetty purkautuu esiin. Jokainen joutuu katsomaan itseään silmiin ja kysymään, mikä hänen paikkansa maailmassa on.

Juha Jokela on kirjoittanut vangitsevan kuvauksen nykypäivän Suomesta ja suomalaisista, suurista ikäluokista jotka dominoivat maata vuosikymmenten ajan ja heidän lapsistaan, jotka keski-ikääkin lähestyessään hakevat yhä paikkaansa. Se tuo suuret teemat henkilökohtaiselle tasolle raikkaasti ja luontevasti, ketään säästämättä, mutta ketään tuomitsemattakaan. Patriarkka on koskettava ja hauska sukellus vanhenemiseen, vanhemmuuteen ja rakkauteen.

Näytelmä on käännetty englanniksi ja saksaksi.

 

"Jokelan teksti on terävää, vivahteikasta ja tunnistettavaa. Hauskaakin! Teksti soljuu luontevasti ja sen imu on vastustamaton."

-Elena Vuoksiola / Kaleva 1.9.2022

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy ladataksesi näytelmän