Näytelmät > Tuhottu elämä

Tuhottu elämä
(The Children´s Hour)

Hellman, Lillian

Kirjoitusvuosi: 1934
Käännös: Aaltonen, Toini

Naisia: 12, miehiä: 1

Kiitetyn kirjailijan esikoisnäytelmässä on useita hienoja naisrooleja.

Näytelmän keskeinen tapahtumapaikka on tyttöjen sisäoppilaitos, jota Karen Wright ja Martha Dobie ylläpitävät. He ovat vihdoin saaneet koulunsa kukoistamaan, kun pahansuopa opiskelija Mary Tilford alkaa juonitella heitä vastaan, kun häntä rangaistaan toistuvasta valehtelusta.

Henkilökuntaan kuuluu myös Marthan täti Lily Mortar, entinen näyttelijätär, joka haikailee menneisyytensä perään. Kun Martha haluaisi lähettää hänet pois koulusta Lontooseen, Lily syyttää Marthaa ”luonnottomasta” kiintymyksestä Kareniin ja mustasukkaisuudesta Karenin sulhasta kohtaan. Pari oppilasta kuulee riidan ja kertoo siitä Marylle. Mary karkaa koulusta isoäitinsä Amelia Tillfordin luo, joka on tukenut koulua, ja kertoo tälle valheellisia totuuksia Marthan ja Karenin ”luonnottomasta” suhteesta. Amelia kertoo asiasta perheille ja tytöt otetaan kiireellä pois koulusta. Martha ja Karen nostavat oikeusjutun, jonka he häviävät.

Loppujen lopuksi Karen päätyy eroon koko ajan häntä tukeneesta sulhasestaan, kun tämä kysyy Karenilta, onko huhuissa perää. Martha tunnustaa rakkautensa Karenille ja tekee itsemurhan. Lopussa Amanda Tilford tulee pyytämään anteeksi, koska Maryn valhe on paljastunut.