Näytelmät > Pienet ketut

Pienet ketut
(The Little Foxes)

Hellman, Lillian

Kirjoitusvuosi: 1939
Käännös: Sipari, Lauri (1980)

Naisia: 4, miehiä: 6

Näytelmän jatkuvaa ajankohtaisuutta todistavat uudet teatteritoteutukset Yhdysvalloissa. Ahneus ja rahanhimo ajavat ihmisiä yhtä häikäilemättömiin tekoihin nyt kuin viime vuosisadan alussa. Mittasuhteet ovat nykysin vain suuremmat.

Näytelmä tapahtuu viime vuosisadan alussa syvässä etelässä, jossa omaisuus perustuu puuvillaan ja halpaan mustaan työvoimaan. Ben ja Oscar Hubbard ovat perineet isänsä omaisuuden, mutta he haluavat lyödä lisää rahoiksi hankkimalla kehräämön. Sitä varten tarvitaan pääomaa myös Regina-sisaren mieheltä Horacelta, joka on pankkiiri. Tämä on hoidossa sydänsairauden vuoksi. Kun Horace ei vastaa sairaalasta lukuisiin kirjeisiin, Regina pakottaa heidän tyttärensä Alexandran hakemaan isänsä sairaalasta kotiin.

Horace ei suostu sijoittamaan hankkeeseen eikä ylipäätään halua enää rikastua. regina on tästä raivoissaan. Oscar ylipuhuu poikansa Leon, selkärangattoman nuorukaisen, joka työskentelee setänsä pankissa, ”lainaamaan” tämän omistamat obligaatiot, jotta kaupat voidaan solmia. Regina ei tiedä veljiensä juonesta vaan yrittää pakottaa miehensä lähtemään mukaan hankkeeseen. Syntyy raju riita ja Horace saa sydänkohtauksen. Regina ei tee elettäkään auttaakseen miestään saaman lääkettä, tämä menehtyy kohtaukseen. Hän on kuitenkin ehtinyt paljaa vaimolleen, että tietää Leon varastaneen obligaatiot.

Sisarukset kiristävät lopputilanteessa toinen toisiaan, Regina jää näyttämölle ”voittajana”. Sitä sumentaa vain Alexandran päätös lähteä pois.

Regina on hieno rooli luonnenäyttelijälle.

Näytelmän nimi tulee Korkeasta veisusta:
Ottakaamme ketut kiinni, pienet ketut, jotka viinitarhoja turmelevat, sillä viinitarhamme ovat kukassa.