Dostojevski, F. M. – Aitta, TuomoRikos ja rangaistus

Kirjoitusvuosi: 2011
Naisia: 4, miehiä: 7

Tuomo Aitta on siirtänyt Dostojevskin romaanin tapahtumat ja henkilöt tämän päivän Suomeen. Romaanin päällekirjoitus on alkupuolella yllättävänkin hauska, mutta alkupuolen komiikka syvenee riipaisevaksi kun näytelmässä edetään nykymaailman synkässä raadollisuudessa.

Raskolnikov muuttuu Roni Räisäseksi, opintonsa keskeyttäneeksi oikeustieteen opiskelijaksi, joka on ajautunut masennuksen ja tyhjyyden kierteeseen. Tutustuttuaan alkoholisoituneeseen, konkurssin tehneeseen ravintoloitsijaan Marmeladoviin eli Seppo Martiskaiseen ja tämän ahdinkoon joutuneeseen perheeseen Roni ajautuu keskelle thai-hieromoiden ja stripteasepaikkojen raadollista ja houkuttelevaa maailmaa. Roni päätyy murhaamaan Martiskaisen perhettä, etenkin tytär Sonjaa orjuuttavan parittajan Jorin. Rikosetsivä Porkka alkaa epäillä häntä. Ronia nerona ihaileva ystävä ja äiti Seija sekä sisko Tanja yrittävät auttaa houreiseen syyllisyyteen vaipuvaa Ronia. Seija on yhtaikaa ronskin koomisia repliikkejä laukova ja surullisessa turhautuneisuudessaan riipaisevan koskettava äiti-hahmo.

Dostojevskin klassikkoromaanin toteutus Kallion nykypäivässä Ryhmäteatterissa vakuuttaa kriitikot niin realismillaan kuin komiikallaan:

Rikoksen nihilistisen oikeutuksen ja vääjäämättömyyden rinnalle keskeisiksi teemoiksi nousevat ihmiskauppa ja prostituutio. [...] Rikos ja rangaistus saa muodikkaiksi nousseista teemoista tukevan ja todentuntuisen otteen tarkastellessaan niitä ihmisen tasalta, ilman ulkokohtaista kauhistelua.
Eeva Kemppi, Turun Sanomat 12.2.2011

Esitys zoomaa alistamiseen, parittamiseen, fyysiseen rappioon, tunteettomuuteen, köyhyyteen. Groteskin komiikan käyttö ei tee siitä triviaalia. Näiden ihmisten heikkoudet ja kärsimys kyllä mietityttävät…
Soila Lehtonen, Aamulehti 12.2.2011Kirjaudu sisään tai rekisteröidy ladataksesi näytelmän

Kirjailijan muut teokset