Brontë, Charlotte – Teale, PollyKotiopettajattaren tarina(Jane Eyre)

Naisia: 5, miehiä: 3
  • Käännös: Lounatvuori, Reita (2000)

Viitteellisissä näyttämökuvissa, pienessä tilassa esitettäväksi soveltuva dramatisointi Kotiopettajattaren romaanista.

Dramatisoinnin lähtökohta on, että Jane Eyre joutuu tukahduttamaan persoonallisuutensa toisen puolen, seksuaalisen, impulsiivisen, ääritunteisiin kykenevän ja raivokkaan. Tätä persoonallisuuden puolikasta kuvaa Bertha.

Orpo ja köyhä tyttö on riippuvainen varakkaammista, ja hänestä koulutetaan nöyrä, tunteensa ja intohimonsa tukahduttava kotiopettajatar. Janen kahlittu toinen puoli jatkaa elämäänsä herra Rochesterin hullun vaimon hahmossa, ullakkohuoneeseen vangittuna. Jane ja Bertha ovat yhtä aikaa näyttämöllä ja reagoivat tapahtumiin yhdessä. Jane osoittaa sivistyneet, sopivaiset reaktiot. Bertha sen, mitä nainen todellisuudessa tuntee ja ajattelee.

Dramatisointi on näyttämöllinen, visuaalinen ja liikunnallinen, ja se jättää fantasialle tilaa. Rooleja on sekä herra Rochesterin hevoselle että Pilot-koiralle, ja kohtaukset tapahtuvat mm. Länsi-Intiassa, sumuisella tiellä, kartanossa, tyttökoulussa, kirkossa, torilla ja tulipalon tuhoamassa talossa. Vaikka rooleja on paljon, Berthan ja Janen lisäksi kuusi näyttelijää voi esittää niitä.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy ladataksesi näytelmän

Kirjailijan muut teokset