Näytelmät > Kotiopettajattaren romaani

Kotiopettajattaren romaani
(Jane Eyre)

Brontë, Charlotte - Weldon, Fay

Käännös: Rossi, Matti (1993)

Naisia: 13, miehiä: 6

Klassikkoromaanin näytelmäsovitus on täynnä suuria tunteita ja draamaa, kun keskiöön on nostettu älykkään ja vakavan kotiopettajatar Jane Eyren rakkaustarina Thornfieldin isännän, myrskyisän ja vaativan herra Rochesterin kanssa. Näytelmä alkaa Janen aloittaessa Thornfieldissa kotiopettajana nuorelle Adelelle, joka on herra Rochesterin entisen rakastajattaren lapsi. Adelen kautta käydään takaumina läpi Janen kurja menneisyys orpona tyttönä, jonka ilkeämielinen täti lähettää ankaraan ja synkkään sisäoppilaitokseen.

Thornfieldin kartanossa tuntuu kummittelevan ja oudot tapahtumat seuraavat toisiaan, kun herra Rochesterin huone sytytetään tuleen ja vieraaksi saapunutta herra Masonia puukotetaan. Asioille ei löydu mitään selitystä ja niistä vaietaan. Nopeasti ensitapaamisen jälkeen Jane onnistuu hurmaamaan älykkyydellään ja kumartelemattomuudellaan itsepäisen herra Rochesterin, ja he päättävät mennä naimisiin. Juuri kun heitä ollaan vihkimässä, tulee keskeytys herra Masonin ilmoituksen myötä, kun selviää että herra Rochester on jo naimisissa ja että hänen mielipuoli vaimonsa on lukittuna Thornfieldin ullakolle. Jane pakenee ja jättää herra Rochesterin.

Janea luullaan kerjäläiseksi ja säälistä hänet otetaan taloon, jossa häntä hoidetaan ja autetaan saamaan töitä. Talon isäntä, pastori St John näkee Janen kunnollisena naisena ja pyytää tätä vaimokseen, jotta he yhdessä voisivat lähteä lähetystyöhön Intiaan. Jane ei kuitenkaan suostu ja saatuaan kuulla, että Thornfield on palanut ja herra Rochester sokeutunut, päättää hän palata sinne. Palattuaan hän saa selville, että tulipalon sytytti rouva Rochester, joka  teki itsemurhan palon yhteydessä. Herra Rochester ja Jane päättävätkin avioitua ja sen myötä aloittaa uuden, onnellisemman elämän yhdessä. Näytelmä tuo esiin klassikkoromaanin teemat rakkaudesta, selviytymisestä ja anteeksiannosta koskettavasti ja ilman liikoja rönsyilyjä.