Hotakainen, Kari – Leppäkoski, RailaIhmisen osa

Kirjoitusvuosi: 2010

"Valhe jää päähän. Se on kuin mikreeni. Totuus taas on kuin bumeranki. Se osuu otsaan, herättää mukavasti ja jatkaa siitä horisonttiin."

Aihepulasta kärsivä kirjailija ja eläkkeellä oleva lankakauppias Salme Malmikunnas tekevät kaupat: Seitsemästätuhannesta eurosta Salme luovuttaa elämänsä kirjailijan käytettäväksi. Periaatteessa Salme ei pidä keksityistä tarinoista, mutta juuri nyt raha tulee tarpeeseen. Oman lapsen elämässä on nyt niin iso ja raskas asia, etteivät avuksi riitä äidin huolella ja harkitusti kirjoittamat postikortit. Niin Salme ja kirjailija alkavat keriä tarinaa rahasta ja sen puutteesta, itsensä ja muiden pettämisestä, mielikuvista ja todellisuudesta, surusta ja kostosta. Sen piiriin ajautuvat Salmen ja hänen lastensa lisäksi niin toimitusjohtajat, bussikuskit, poliisti kuin asunnottomatkin. Kaikkien heidän kohtalot kietoutuvat yhteen rajulla ja järkyttävällä tavalla. Mutta tarinoissa on aina myös mahdollisuus uuteen alkuun.

Kari Hotakainen kirjoittaa terävästi ja salakavalalla huumorilla ostamisesta ja omistamisesta, totuudesta ja valheesta, satuttamisesta ja sovittamisesta. Hänen henkilönsä haparoivat eteenpäin maailmassa, josta kaikki vanhat rakenteet ja olemisen mallit ovat haihtuneet. Hotakaisen tiivis, aforistinen ilmaisu vetoaa yhtä lailla älyyn ja tunteisiin.

"Kukaan ei ole tehnyt mitään väärin. Siitähän ei ole pitkään aikaan ollut kyse. Se vanha syyllisten ja syyttömien maailma on mennyttä."

Ihmisen osa perustuu Kari Hotakaisen romaaniin, joka palkittiin vuonna 2011 ranskalaisella Prix Courrier International -palkinnolla.

Näytelmän kantaesitys oli Helsingin kaupunginteatterissa 24.2.2011

"[E]sitys kääntyy moneksi: koko sodanjälkeisen Suomen muuttumisen, hyvinvointivaltion, työelämän murroksen, laman ja sukupolvien välisen kuilun analyysiksi. ...

Leppäkoski uskaltaa ... jättää lavalle hetkiä, joissa yleisö saa ajatella. Hotakaisen sanat tarvitsevatkin tällaisia taukoja, niille annetaan ikään kuin aikaa upota katsojien mieliin. Ihmisen osa koskettelee samoja aiheita kuin Esitystalous tai Päällystakki. Haikeita, hauskoja, karmaisevia, sydäntäsärkeviä, ahdistavia ja syvästi traagisia hetkiä syntyy lavalle Salmen puheen ja näyttämötapahtumien mosaiikista." Maria Säkö, Helsingin Sanomat 26.2.2011

"Hotakaisen tekstin tyynen pinnan alla porisee satiirinen mammonanpalvonnan iva, raivo toisten elämän piittaamattomasta tuhoamisesta." Soila Lehtonen, Aamulehti 26.2.2011


Kirjaudu sisään tai rekisteröidy ladataksesi näytelmän