Vuoden 2022 Lea-palkinto E.L. Karhulle

04.11.2023

Vuoden 2022 parhaan kotimaisen näytelmän Lea-palkinnon on saanut E.L. Karhun näytelmä Eriopis - Medeian selviytyjätytär kertoo kaiken. Näytelmä kantaesitettiin Schauspiel Leipzigissa vuonna 2020, ja sen Suomen ensi-ilta oli Q-Teatterissa 4.3.2022.

Voittajan valinnut Teatterin tiedotuskeskus TINFOn johtaja Linnea Stara luonnehtii näytelmää mm. seuraavasti:

"E. L. Karhun näytelmä Eriopis. Medeian selviytyjätytär kertoo kaiken on erityislaatuinen näytelmä, omaperäinen ja vertaansa vailla. Karhu poimii antiikin kreikkalaisista myyteistä unohtuneen sivuhenkilön, vaihtaa maiseman Välimeren alueen sivistyksen kehdosta Lapin haja-asutusseudulle ja asettaa henkilön, Eriopiksen, suoraan tunkeilevien paparazzikameroiden eteen."

"Teoksen kieli (ja siitä seuraava rytmi) on vimmaista, raivoisaa, mutta kurinalaista ja viimeisteltyä. Karhu taitaa tarinankerronnan vielä sen jälkeisenä aikanakin."

"Ennen muuta näytelmä on osoitus Karhun ajattelun kahlitsemattomuudesta. Tämänkaltainen ajatuksen rajattomuus, tunnistettavien maisemien vieraannuttaminen ja mytologian yhteiskuntakriittinen päivittäminen saa lukijassa aikaan arjesta irtaantumisen ja vapauden tunteen. Karhu tarjoaa näytelmän lukijalle mahdollisuuden kokea hämmentäviä, arkaaisia tiloja, joihin vuosituhannet ylittävä tarina kostonkierteestä solahtaa mestarillisesti."

 

Näytelmäkulma onnittelee!