Jari Juutisen näytelmä Juliet, Juliet! New Yorkiin

15.03.2018

Jari Juutisen kirjoittama ja ohjaama monologinäytelmä Juliet, Juliet! (2007) on kutsuttu New Yorkin kansainväliselle United Solo -teatterifestivaalille. Rahan korruptoivaa voimaa kritisoiva näytelmä nähdään Broadwayn teatterimaailman sykkivässä sydämessä 42. kadulla sijaitsevassa Theatre Row’ssa marraskuussa 2018.

United Solo on maailman suurin monologiesityksiin keskittyvä teatterifestivaali. Vuonna 2010 perustetun festivaalin keskeinen ajatus on paitsi löytää uusia yhden hengen näytelmiä, myös saattaa teatteritaiteilijoita yhteen. Perustamisensa jälkeen festivaalilla on vuosittain nähty kaikkiaan lähes 1000 sooloesitystä eri puolilta maailmaa. Vuosittain festivaalille valitaan satakunta esitystä. Viime vuosina palkittuja osallistujia ovat olleet mm. Pedro Almodovar, Cynthia Nixon ja Michael Moore.

Valitut esitykset nähdään kymmenen viikon pituisella festivaalilla Manhattanin 42. kadulla. Juutisen Juliet, Juliet! saa Yhdysvaltain ensi-iltansa 14.11.2018 maineikkaan Theatre Row’n studionäyttämöllä. Julian nimiroolissa nähdään tbilisiläistähti Ani Aladashvili.

Tositapahtumiin ja erääseen William Shakespearen näytelmään perustuva teos kantaesitettiin suomalaisella vapaan teatterikentän Lain§uojattomat-festivaalilla vuonna 2007 ja on sen jälkeen esitetty Luxemburgissa (Théâtre du Centaure 2010), Kuubassa (Festival de Teatro de la Habana 2011) ja Georgiassa (Liberty Theatre 2014 & Tbilisi International 2014). Näytelmä on käännetty neljälle kielelle. Englanninkielinen käännös on Shakespeare-tuntija Nely Keinäsen käsialaa. Juliet, Juliet! on kahden kansainvälisen ensembleteatterin yhteistuotanto – sadsongskomplex:fi (Helsinki) & Liberty Theatre (Tbilisi).

Jari Juutinen on maamme kansainvälisesti aktiivisimpia teatterintekijöitä, jonka teokset ovat vierailleet yli 10 maassa ja hänen näytelmiään on käännetty viidelle kielelle. Juutinen työskentelee parhaillaan valtion viisivuotisella taiteilija-apurahalla.