Eläimellistä menoa Kansallisteatterissa

28.11.2014

Leea Klemolan uutuusnäytelmä revittelee kansallisella päänäyttämöllä.

26.11. ensi-iltaan tullut Maaseudun tulevaisuus on huikean karnevalistinen tulevaisuudenkuvaus ihmisten ja eläinten yhteiselosta. Sen ronski ja äärirajoille menevä ote saa yleisön haukkomaan henkeään, mutta myös ihastelemaan:

"Saippuasarjakohelluksen ja kuvainkaadon alla Klemolan sisarukset puhuvat Suomen jakautumisesta ja politiikasta samoin kuin lajit ylittävistä tunteista ja vieteistä, tasa-arvosta ja etiikasta, uskosta, kiintymyksestä ja lähisuhdeväkivallasta. Syömisen ja seksuaalisuuden yhteen kietoutumisesta. Syyllisyydestä.

Tästä perspektiivistä nurkan takana odottava todellisuus on paikoin niin absurdi ja ahdistava, että pysyäkseen järjissään sille on kai pakko nauraa.

Jos esitystapa olisi vähemmän humoristinen ja kaoottinen, saattaisimme hiljentyä saarnan äärelle, mutta suora moralisointi ei kuulu Klemoloiden repertoaariin. Mieltä ollaan ja kiivaasti, mutta ei tyrkytetä ohjeita tai omia lääkkeitä muille."

Suna Vuori, Helsingin Sanomat

 

"Sisarusten Leea ja Klaus Klemolan yhteisteos Maaseudun tulevaisuus on upea ja peloton spektaakkeli niin visuaaliselta muodoltaan, käsittelytavaltaan kuin teemoiltaankin. Klemolat tuovat Kansallisteatterin suurelle näyttämölle vahvan kokonaistaideteoksen, joka ravistelee samalla sekä rajusti että lempeästi Suomea ja suomalaisuutta. Teos kiinnittyy vahvasti kansalliseen näkökulmaan mutta on samalla sekä universaalisti inhimillinen että radikaalisti lajienvälinen ja yliluonnollinen"

Eeva Kemppi, Turun Sanomat