Parkkinen, SamiUnelmista suurin

Kirjoitusvuosi: 2010
Naisia: 3, miehiä: 4


Tämä urheilun maailmaan sijoittuva näytelmä on väkevä draama voittamisesta ja erityisesti voittamisen halusta. Kilpaurheilu heijastaa samalla koko nykyistä kilpailuyhteiskuntaa. Voitto halutaan maksimoida mahdollisimman pienellä panoksella. Yksityis- ja työelämä täyttyy urheilun retoriikasta. Yhteiskunnan jokaisella tasolla käydään otteluita, matseja, otetaan eriä, voitetaan ja hävitään - on voittajia ja on voitettuja.

Teksti liikkuu usealla eri aikatasolla 1940-luvusta nykypäivään ja lomittaa kaksi eri tarinaa. Toinen tarinoista kertoo nyrkkeilijälegenda Olli Mäen elämästä, jossa nyrkkeily ja harjoittelu on luonnollinen asia, ja tahdosta tehdä työtä voittamisen eteen. Toinen tarina kertoo kuntosalinomistaja Pera Hedbergistä ja hänen perhepiiristään, jossa yritetään mennä siitä, mistä aita on matalin.

Kokkolan Kaupunginteatterin kantaesityksestä syksyllä 2010 kirjoitettua:

Näytelmän maailmassa Olli on voittamisen ikoni, ja poikien isä pyrkii kasvattamaan pojistaan uuden Olli Mäen. Tämä yritys heijastaa arvoja, joiden isä uskoo olevan tärkeitä. Valitettavasti isä ja pojat eivät näe esikuvastaan kuin pinnan, eivätkä ymmärrä mitä voittaminen itse asiassa on vaatinut.

Näytelmässä on tavallaan kaksi loppua. Ensimmäinen on hyvin dramaattinen Peran tarinan loppu, kun taas Ollin tarinan loppu on tehty jenkkileffojen siirappimaiseksi ylistykseksi. Vastakkainasettelu toimii täydellisesti. Sanoma siitä, että uuttera työnteko palkitaan, tuodaan hienosti esille.
Pia Byskata (Pohjalainen)

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy ladataksesi näytelmän