Parvela, Timo – Lehto, Milko – Puro, MarkoTuliterä

Kirjoitusvuosi: 2010
Naisia: 5, miehiä: 5

Nuorisomusikaali perustuu Timo Parvelan Topelius-palkittuun kirjaan, joka on osunut suoraan nuoren lukijakunnan sydämeen. Dramatisointi on Milko Lehdon, musikaalin on säveltänyt Marko Puro.

Kiihkeän vauhdikas fantasiaseikkailu jatkaa Kalevalasta tutun ihmekone Sammon tarinaa 2000-luvun Suomessa. Nuoret saavat tietää olevansa Sammon jäänteiden vartijoiden perillisiä ja joutuvat huimaan seikkailuun, jossa taistellaan hiisiä vastaan ja etsitään keinoja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Kantaesitys Musiikkiteatteri Kapsäkissä sai loistavat arvostelut:

Musiikkiteatteri Kapsäkin jännittävä Tuliterä-seikkailu hehkuu myyttisyyttä. Kalevalan seikkailut tähän päivään tuova esitys on monipuolista ja vaativaa musiikkiteatteria, jossa sähkökantele soi coolimmin kuin skitta.

Tuliterä näyttää näyttämötaiteen, elävän musiikin ja läsnäolon tarjoamat mahdollisuudet. Sillä elävässä esitystilanteessa moniäänisesti soivat, jopa oopperamaista jylhyyttä heavymusiikkipilkahduksiin tavoittavat kuoro-osuudet, kokonaisvaltainen tilan käyttö ja soittimien rikkaat soundit pääsevät esiin Marko Puron, Yrjänä Sauroksen ja Tommi Lindellin avustuksella. Kyllä seikkailu on siten jotain ihan muuta kuin tietokoneruudulta tai edes valkokankaalta katsottuna.

Kapsäkin musiikkiteatteriesityksistä tekee erityisiä niiden korkea taso ja kokonaisvaltainen musiikillinen ajattelu. Tuliterä-musikaali on mitä mainioin muistutus siitä, ettei musikaalin tarvitse olla sävelkieleltään myötähäpeää herättävää tyhjänpäiväisyyttä ja tarinoiden lainatavaraa muualta. Ja tässäpä teatteria, joka on pikkupoikienkin mielestä varmaan aika rock.
Maria Säkö (Skenet)

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy ladataksesi näytelmän