Lahti, Ari-PekkaSydänmaa

Kirjoitusvuosi: 2005
Naisia: 2, miehiä: 6

Sydänmaa oli Ari-Pekka Lahden varsinainen läpimurto näytelmäkirjailijana. Se on tarina suomalaisuudesta, sen etsimisestä ja sukupolvien henkisestä perinnöstä. Siitä ytimestä, joka tekee meistä suomalaisista herkkiä, suurisydämisiä ja samalla niin karkeita ja kateellisia.

Sydänmaan kantaesityksestä Helsingin Kaupunginteatterissa 2005 kirjoitti Kirsikka Moring arvostelussaan:

Koskettava teos ketjuttaa karheita elämäkertoja, tarinoita korpimaiden elämästä eri sukupolvien katsannossa. Se on kuin paisuva balladi siivettömien "ihtiriekkojen" räpiköinnistä sänkipelloilla ja lepikoissa, tai herätyskokous, jossa perkeleitä ajetaan ihmisistä loveen langettavan loitsun voimalla. Lahti on kirjoittajana suuri sanaan eläytyjä. Hänen tekstinsä intensiteetti ja voima kulkevat saarnamiehen lieskoja nostattavalla (geneettisellä?) ääriasteikolla. Nyt ei ilmaisua sensuroida, pala, kärvistele ja kirkastu. Mutta hän kirjoittaa myös syvältä arkkityyppistä suomea, alkuvoimaista kieltä, jonka kauneus ja synkkyys satuttaa.

Nyt Ari-Pekka Lahti on muokannut teostaan dramaturgisesti entistä tiiviimpään muotoon, Vaasan Kaupunginteatterin ja etenkin ohjattuaan näytelmänsä Kokkolan Kaupunginteatteriin keväällä 2009.

Näytelmä on käännetty englanniksi ja ruotsiksi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy ladataksesi näytelmän