Eco, Umberto – Sipari, LauriRuusun nimi

Naisia: 1, miehiä: 11

Ruusun nimen tapahtumapaikkana on rikas pohjoisitalialainen benediktiiniluostari, jossa asuu kuutisenkymmentä munkkia. Luostarissa on kristikunnan suurin kirjasto, jonka teosten jäljentäminen on luostarissa työskentelevien munkkien tärkein tehtävä rukoilemisen ohella.

Marraskuussa 1327 luostariin saapuu englantilainen kerjäläismunkki veli William, jonka tehtävänä on järjestää sovintoneuvottelu paavin ja harhaoppisuudesta syytetyn munkkiveljes-kunnan välille. Luostarissa alkaa kammottava tapahtumasarja ennen kuin neuvottelut pääsevät edes alkuun. Joka aamu löytyy joku luostarin munkkiveljistä kuolleena mitä erikoisimmissa olosuhteissa.

Veli William ja hänen nuori kirjurinsa Adso ryhtyvät selvittämään murhasarjaa etsien johtolankoja ja tutkien luostarin salaperäistä kirjastoa. Vyyhti alkaa selvitä seitsemäntenä päivänä, mutta onko silloin jo liian myöhäistä?

Ruusun nimi on historiallinen jännitysnäytelmä, joka perustuu italialaisen Umberto Econ samannimiseen maailmankuuluun romaaniin. Teos ilmestyi vuonna 1980 ja siitä tuli heti kansainvälinen bestseller. Se on käännetty lähes 30 eri kielelle ja Ruusun nimestä on tehty myös elokuva 1986.

Suomen kantaesitys Lauri Siparin dramatisoimana on "naurun ja järjen ylistysveisu". Rovaniemen Teatterin kunnianhimoinen suursatsaus tuottaa komean tuloksen, jota arvostelijat kiittävät:

Rovaniemen Teatterin Ruusun nimi on hauska ja älykäs, kaunis ja pisteliäs. ... Tytti Oittisen ohjauksessa skolastinen väittelykin taipuu nautittavaksi oikeussalidraamaksi. Tyylikkäästi ja alleviivaamatta näytelmä kysyy, mikä saa yhdet ajautumaan radikaaleihin ääriliikkeisiin, toiset tottelemaan valtaapitäviä vastoin omaatuntoakin. Hallitusti annosteltu komiikka tukee näytelmän pääsanomaa: nauru voittaa dogmit. Touko Issakainen (Kaleva)

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy ladataksesi näytelmän