Goetz, Ruth – Goetz, AugustPerijätär(The Heiress)

Naisia: 6, miehiä: 3
  • Käännös: Tainio, Tauno (1950)

Catherine Sloper on ujo ja epävarma nuori nainen ja isänsä merkittävän omaisuuden ainoa perijä. Catherine rakastuu komeaan ja varattomaan nuorukaiseen, joka vannoo rakkauttaan ja kosii. Isällä on kuitenkin vahvat epäilykset miehen motiiveista.

Tapahtumat sijoittuvat 1850-luvun New Yorkiin. Näytelmä perustuu Henry Jamesin romaaniin Washington Square.

Näytelmää esitettiin 50- ja 60-luvuilla lähes kahdessakymmenessä suomalaisessa teatterissa. Ensiesitys oli Broadwayllä 1947. Elokuvaversion ohjasi William Wyler ja Olivia de Havilland palkittiin Oscarilla roolistaan Catherinena.

Catherine on kasvanut ilman äitiä, joka kuoli hänen syntyessään. Isä ei voi olla vertailematta tytärtään kauniiseen ja lahjakkaaseen vaimoonsa, aina tyttären tappioksi. Älykkään ja sivistyneen tohtori Sloperin isänrakkauteen sekoittuu paitsi tarkkanäköisyyttä myös tunnekylmyyttä, jopa julmuutta. Catherinelle kosinta merkitsee ainutlaatuista onnen ja rakkauden mahdollisuutta, joka murskautuu dramaattisin seurauksin.

Teksti antaa loistavat puitteet henkilöiden syväluotaukselle ja ikuisten teemojen, kuten rakkaudettomuuden käsittelylle. Catherine on itsestään selvästi unelmarooli, mutta myös ihmiset hänen ympärillään tarjoavat hienoja haasteita näyttelijöille.