Pagnol, MarcelMarius(Marius)

Naisia: 3, miehiä: 7
  • Käännös: Kalima, Eino (1937)

Marseillen satamassa pitää Cesar baaria poikansa Marius apulaisenaan. Kalakauppias Honorinen tytär Fanny puolestaan myy simpukoita baarin edessä. Purjemestari Panisse on jäänyt viisikymppisenä leskeksi ja lujasti surtuaan päättänyt avioitua uudestaan - Fannyn kanssa. Ja kolmimastoinen purjelaiva La Malaisie on lähdössä viisivuotiselle purjehdukselle.

Fanny rakastaa Mariusta, Marius rakastaa Fannya, mutta kaipaa merille niin kuin satamakaupungin pojat voivat kaivata. Rakkauden vuoksi Fanny torjuu varakkaan Panissen kosinnan ja Marius hylkää haaveet merille lähtemisestä. Nuoret heittäytyvät toistensa syliin, mutta ennen pitkää salaisuus paljastuu. Vanhemmat naittaisivat nuorensa ilomielin, mutta Fannyn tyttömäinen ihastus on syventynyt jo rakkaudeksi ja hän kärsii ajatuksesta, että Marius joutuisi luopumaan elämänsä unelmasta avioliiton vuoksi. Marius yrittää olla kunnian mies ja lupaa jäädä Fannyn luo, mutta tämä vapauttaa hänet lupauksestaan. Marius ei käsitä Fannyn uhrauksen koko suuruutta, vaan jättää tytön ja lähtee merille. Fanny lupautuu Panissen vaimoksi.

Pagnolin klassikossa on ihmeellinen merellinen tunnelma. Ihmissuhteiden vivahteikkuus, tunteiden kehittyminen ja haaveen, velvollisuuden ja rakkauden ristiriita tekevät tekstistä edelleen nautittavan.

Marius on Marseille-trilogian ensimmäinen osa.