Firth, TimKalenteritytöt(Calendar Girls)

Kirjoitusvuosi: 2009
  • Käännös: Piirola, Aino (0)

Menestyselokuvaan pohjautuva näytelmä on houkuttelevien naisroolien aarrearkku. Naisenergia pursuu, kun tämän hauskan, villin ja vauhdikkaan tarinan naiset pääsevät vauhtiin. Kyytiä saavat käsitykset siitä, miltä keski-ikäisen naisen tulisi näyttää ja kuinka hänen tulisi käyttäytyä. Julkisuuden valokeilassa alkaa hahmottua se, mikä elämässä loppujen lopuksi on tärkeää ja kuinka arvokasta on tosiystävyys.

Aino Piirolan suomentaman näytelmän kantaesitys oli tammikuussa 2011 Lahden kaupunginteatterissa. Oman talon naisnäyttelijät ovat valloittaneet kriitikot:

Tyylikkäästi toteutettua nakuilua ja ongelmanratkaisuja Lahden kaupunginteatterissa. ... Vasta kun päästään alastonkalenterin kuvauksiin, nousee koko esitys lentoon. Kaupunginteatterin naisnäyttelijät poseeraavat kuvaajalle valloittavasti näyttämöllä kukin vuorollaan. On vauhtia, on jännitettä, on sitä etukäteen mainostettua huumoria. Tällaista lisää! Todella harvoin pääsee Lahden kaupunginteatterissa näkemään näin suurta joukkoa omia naisnäyttelijöitä näin keskeisissä rooleissa. Sitä ihan odotti, eikä turhaan. (ESS)

Keski-ikäiset naisnäyttelijät kuuluvat siihen joukkoon, jolle ei ole yhtenään jaossa näyttäviä rooleja. Lahden kaupunginteatterissa heillä on aihetta juhlaan, kuten on yleisölläkin. Ohjaajana on Maiju Sallas, jonka käsissä riemu ja tragedia limittyvät sujuvasti. Ehdoton huippuhetki koetaan juuri ennen väliaikaa, kun kalenterin kuvaukset käynnistyvät. Sallas pitää lennokkaan hetken erinomaisesti koossa.
Tiina Aho (Kouvolan Sanomat)Kirjaudu sisään tai rekisteröidy ladataksesi näytelmän