McCarten, AnthonyKaksi paavia(The Pope)

Kirjoitusvuosi: 2017
Naisia: 2, miehiä: 2
  • Käännös: Puumalainen, Tiina (2021)

Tositapahtumiin perustuva Kaksi paavia -draama vie Vatikaanin valtapelin ytimeen, keskelle katolisen kirkon skandaalinkäryistä murrosvaihetta. 

Vuonna 2012 Katolista kirkkoa repivät isot kysymykset, kuten sen kanta avioeroon, ehkäisyyn, aborttiin, homopappeihin ja naispappeuteen. Lisäksi on puututtava kirkon suojissa tapahtuvaan hyväksikäyttöön, lahjuksiin ja rahanpesuun. Johtoon tarvitaan vahva suunnannäyttäjä.

Skandaaleja Vatikaanin muurien suojaan paennut istuva paavi Benedictus katsoo, ettei hänestä ole jatkamaan tehtävässä. Seuraajakseen hän havittelee slummipappina tunnettua kardinaali Bergogliota siitä huolimatta, että ikämiehet ovat opillisilta kannoiltaan, henkilöhistorialtaan ja persoonina kuin toistensa vastakohtia. Kummankin painolastina ovat menneisyydessä tehdyt virheet, jotka heidän on kohdattava, ennen kuin he voivat saavuttaa rauhan itsensä ja toistensa kanssa. Ja kristikunnan ongelmien ratkaisemisen sijaan molempien haaveissa siintää eläkkeelle vetäytyminen.

Käynnistyy kiivas jaakobinpaini velvollisuuksien ja erilaisten näkemysten yhteensovittamisen välillä. Menneisyys kummittelee mielessä, samoin pelko omien voimien riittämisestä johtoaseman paineiden alla. Kuinka vanhoillista siipeä edustava saksalainen onnistuu lopulta taivuttelemaan tangoa rakastavan argentiinalaisen seuraajakseen ja kirkon uudistajaksi?