Näytelmät > Joutsen ja kardinaali

Joutsen ja kardinaali

Rintala, Paavo

Naisia: 3, miehiä: 10, avustajia

Joutsenessa ja kardinaalissa heräävät henkiin Euroopan renessanssihovit uskonpuhdistuksen aikaan, keskellä kirkon ja maallisten hallitsijoiden poliittista ja taloudellista valtataistelua. Maalliset ja kirkolliset ruhtinaat muodostavat korttipakan, jolla pelaavat kardinaali Albrechti, "Mainzin Saatana" sekä Martti Luther, "Wittenbergin Paksun Hanhi". Kardinaali on liberaali taiteenystävä, joka ei hyväksy anekauppias Tetzelin intoa kukistaa Luther väkivalloin. Kardinaali itse säästää Hanhen hengen, mutta olisiko ollut parempi tehdä hänestä marttyyri? Näytelmän Lutherin sanoin: "Sinä jätit minut eloon ja mitä siitä on seurannut: kuninkaat ja ruhtinaat ryöstävät ja orjuuttavat kansaa evankeliumeiden tulkintaani vedoten."

Valtaapitävien rinnalla Rintala kuljettaa kuvataiteilija Matti Grynin (Mathis Grünwald) ja hänen juutalaiseksi syntyneen ja kristityksi kastetun vaimonsa Annan tarinaa. Matin kautta näytelmää kuvittavat renessanssimaalaukset ja niiden syntyhetket; järkensä menettävän Annan kautta sivutaan antisemitismin rumaa todellisuutta.

Rintalan historiallinen näytelmä on teemoiltaan hyvin ajankohtainen. Voiko toteutua "unelma humanistisesta, yhdentyneestä Euroopasta" vai repiikö sen rikki kansallinen ja uskonnollinen kiihko? Ajavatko raha ja politiikka aina rakkauden ja oikeudenmukaisuudenkin edelle? Rintala tarkastelee terävästi humanismin historiaa, taiteen ja taiteilijan asemaa ja eurooppalaisuuden historiaa.

Erilaiset roolientuplausratkaisut mahdollisia toteutuksessa.