N'diaye, MarieHilda(Hilda)

Naisia: 2, miehiä: 1
  • Käännös: Lounatvuori, Reita


Rouva Lemarchand haluaa palvelijan, tarkalleen ottaen työmies Franckin vaimon, Hildan. Rouvalla on korkea käsitys "vasemmistolaisesta sivistyskodistaan", jonne työhön pääsevä on onnekas. Mutta rouva Lemarchand haluaa Hildan sitten kokonaan. Näytelmä on yhtäaikaa absurdi ja pelottavan tosi, ja sen analyyttinen katse on viiltävä: riittääkö sivistys tasa-arvon takeeksi, kun toisella on rahaa ja yhteiskunnallista valtaa ja toisella ei?

Cilla Backin ohjaama Hilda oli ensi-illassa F.I.N.D.-festivaaleilla Berliinissä 8.3. 2011. Suomen ensi-ilta oli Tampereen Teatterikesässä elokuussa 2011.

"Minna Haapkylä tekee ällistyttävän moniulotteisen ja uskaliaan, yhtä aikaa julman ja hauraan roolin päähenkilönä, jonka huolella paketoitua tyhjyyttä mikään ei täytä. [--] Tarkka ja törkeän armoton näytelmä käsittelee keskiluokan, etenkin hyvin toimeen tulevan vasemmiston traumaattista suhdetta rahaan, valtaan, ruumiiseen ja rakkauteen. Se kysyy, kuka omistaa naisen: mies vai työnantaja, vai kenties lapset? Eikö nainen voi omistaa itseään?"

Suna Vuori, Helsingin Sanomat, 8.8.2011.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy ladataksesi näytelmän