Näytelmät > Fahrenheit 451

Fahrenheit 451

Bradbury, Ray - Peltola, Piia

Kirjoitusvuosi: 2022

Rooleja yhteensä: 7

Montag haluaa suorittaa velvollisuutensa palokuntalaisena ja polttaa kaikki kirjat maailmasta – vaikka hänen kotinsa lähistöllä maleksiva, outoja kyselevä naapurin teini väittääkin, että on ollut aika, jolloin palokunta sammutti tulipaloja, ei sytyttänyt niitä.

Montag haluaa uskoa, että juuri kirjat ovat pahasta – vaikka hänen oma, lääkkeitä napsiva puolisonsa ei enää pysty käsittelemään muuta kuin viihteen yksioikoista ärsykevirtaa. Montag haluaa uskoa, että häntä ympäröivässä todellisuudessa asiat ovat kuten pitää, vaikka kaupungin yllä singahtelevat hävittäjät ja kammottava uusi lainvalvoja, elävä kone, Murre, murisee hänelle häkissään kuin tietäisi jotain.

Mutta Montag ajattelee tahtomattaan muutakin kuin haluaisi. Hän tuntee polttavaa halua kurkistaa, mitä savuavissa kirjoissa lukee ja oppia ajattelemaan syvällisiä, vaikeita kysymyksiä. Kun puoliso yrittää puolihuolimattomasti itsemurhaa, kun ihmeellinen nuori naapuri katoaa ja kun Montag näkee kuinka ihminen sytyttää itsensä tuleen kotikirjastonsa puolesta, päähenkilön yksinäinen vastarintatoiminta alkaa. Mitä tapahtuu, kun yksilö tajuaa olevansa täysin eri aaltopituudella kuin ympäröivä yhteiskunta? Mitä tapahtuu, jos sivistys ja taide katoavat maailmasta?