Kevään kohokohtia

Kotimaisia helmiä

Kevät 2019 tuo näyttämölle monta kiinnostavaa uutta suomalaista näytelmää. 15.1 nähdään Tampereen Työväen Teatterissa Antti Mikkolan ja Hanna Sepän komedia Avustettu itserakkaus, ja 30.1. kantaesitetään Helsingin kaupunginteatterissa Sakari Hokkasen komedia Comeback - Räpätessä roiskuu. Pasi Lampelan Sammakkokuningas on nähtävissä Kansallisteatterissa 13.2. alkaen, Saara Turusen odotettu uutuus Medusan huone saapuu Q-Teatteriin 21.2., ja Kotkan kaupunginteatterissa voi 23.2. alkaen nähdä Ruusu Haarlan tragikomedian MeNaiset.

Viime vuosien parhaimpia kotimaisia näytelmiä voi myös nähdä uusina tulkintoina. Veikko Nuutisen Lea-palkittu Pasi Was Here naurattaa ja koskettaa Lahden kaupunginteatterissa Satu Linnapuomin ohjauksena 16.1 lähtien.

 

Ulkomaisten parhaimmistoa

Helsingissä voi keväällä nähdä kaksikin tämän hetken kansainvälisen näytelmäkirjallisuuden ykkösnimiin kuuluvan Florian Zellerin näytelmää. Suomen kantaesityksenä nähdään Lilla Teaternissa hulvattoman hauska Ens lite lugn i huset, kun taas Svenska Teaternissa Asko Sarkola tähdittää menestystragikomediaa Pappan. Molempien esitysten ensi-ilta on 2.2.  Samasta päivästä lähtien Oulun kaupunginteatterissa voi ihastella Rakastunutta Shakespearea Tuomas Parkkisen ohjauksena. Varkauden Teatterin kevään suursatsaus taas on suosittuun elokuvaan pohjautuva musiikillinen komedia Suu messingillä, joka tulee ensi-iltaan 8.2.

 

Klassikoita

Tampereen Teatterissa voi nähdä Mikko Roihan tulkinnan Johannes Linnankosken Pakolaisista. Päärooleissa ovat Heikki Kinnunen ja Esko Roine, ja ensi-ilta on 17.1. Eikä Shakespearea voi tänäkään keväänä ohittaa: Paavo Westerberg ohjaa Turun kaupunginteatteriin Hamletin Eeva-Liisa Mannerin upeana suomennoksena (15.2.), ja Kajaanin kaupunginteatterissa nähdään Heta Haanperän tulkinta ihastuttavasta Kesäyön unesta Lauri Siparin riemukkaana käännöksenä. (15.3.).