Ajankohtaista > Arkisto 2023

Ihmisoikeuspalkinto Jokelan Dosenteille

2023

Suomen Tiedeakatemiain toista kertaa jaettava Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinto on myönnetty Suomen Kansallisteatterille Juha Jokelan näytelmästä Dosentit. Näytelmä kantaesitettiin syyskuussa 2021. Ihmisoikeuskomitean puheenjohtajan, professori Liisa Laakson mukaan "näytelmä paneutuu yliopistolaisten arkea kuormittaviin ilmiöihin taiteen tarkkuudella ja voimalla. Se kertoo yksittäisen tutkijan näkökulmasta, mitä tapahtuu, kun tieteellistä työtä ei arvosteta, kun siitä tulee sosiaalisessa mediassa pilkan kohde ja sen tekemisen ehdot tulevat tieteen ulkopuolelta. Yliopistolaisten keskuudessa näytelmä on koettu ansiokkaana puheenvuorona tieteen, akateemisen vapauden ja yliopiston henkilöstön työhyvinvoinnin puolesta”

Hyvää Tekijänoikeuspäivää!

2023

Tänään kansainvälisenä tekijänoikeuspäivänä (26.4.) haluamme kiittää kaikkia niitä luovan työn tekijöitä, jotka tekevät elämästä merkityksellistä. Heille kuuluvat paitsi kiitokset, myös asianmukaiset korvaukset tehdystä työstä.

Hyvää Maailman Teatteripäivää!

2023

"Teatteri on alkuperäisessä olemuksessaan puhtaasti inhimillinen teko, joka perustuu ihmiskunnan perimmäiseen olemukseen – itse elämään."

Tämän vuoden Maailman Teatteripäivän julistuksen on kirjoittanut egyptiläinen näyttelijä Samiha Ayoub. 

Julistus kokonaisuudessaan suomeksi.

På svenska.

In English.

Ruohosen Luolasto Ranskaan

2023

Laura Ruohosen näytelmä Luolasto saa Ranskan kantaesityksensä Le Creusot'n kaupungissa 23.2. Parelle Gervasonin kääntämä ja ohjaama esitys on Compagnie Pistën ja L'Arc - Scene national Le Creusot -teatterin yhteistuotanto, joka on saanut ranskankieliseksi nimekseen Ici nos yeux sont inutiles. Näytelmän muinaiset luolamaalaukset ja ydinvoimateemat nousevat ajankohtaisina esiin Ruohosen näytelmässä, joka kantaesitettiin vuonna 2014 Kansallisteatterissa.

Saara Turunen’s New Work in Antwerp

2023

The Grapes of Reason, the new play by the Finnish playwright Saara Turunen, can be seen at De Singel in Antwerp on February 10th and 11th. The play had its premiere at Q-Teatteri in Helsinki last September, and the production will visit Belgium for its first international performance.

Kotimaisia uutuusnäytelmiä alkuvuoteen

2023

Tammi- ja helmikuu ovat täynnä uusien suomalaisten näytelmien kantaesityksiä pitkin maata. Tässä muutama vinkki:

Anna Krogerus: Minä, Tellervo, Lahden kaupunginteatteri 26.1.

Pirjo Hassinen: Parit, Jyväskylän kaupunginteatteri 28.1.

Aino Pennanen: Valeäidit, Ryhmäteatteri 14.2.

 

Kannattaa muistaa myös Jarno Kuosan uusi sovitus Aki Kaurismäen Tulitikkutehtaan tytöstä Porin Teatterissa, sekä Virpi Haataisen ja Liisa Mustosen Elena Ferrante -dramatisointi Hylkäämisen päivät Tampereen Teatterissa.

Nautinnollisia teatterihetkiä!