Ajankohtaista > Arkisto 2019

Syksyn parhaimmistoa

2019

Laadukasta kotimaista

 

Tänä syksynä voi teatterissa nähdä taas monta hienoa suomalaista näytelmää. Leea Klemolan kiitetty trilogia saa jatkoa Tampereen Teatterissa, jossa Arktiset leikit kantaesitetään 4.9. Minna Lindgrenin menestysromaani Vihainen leski nähdään jopa kahtena dramatisointina, Oulun kaupunginteatterissa Merja Larivaaran sovituksena (1.11.) ja Helsingin kaupunginteatterissa Henna Piirron dramatisoimana (10.10.). Seinäjoen kaupunginteatterissa pääsee näkemään Juha Luukkosen uuden tulkinnan Lapualaisoopperasta 7.9. alkaen.

 

Uutta ulkomaista

 

Kansallisteatterissa koetaan 11.9. yksi syksyn kiinnostavimpia teatteritapauksia, kun Yuval Noah Hararin Sapiensin näyttämötulkinta saa ensi-iltansa. Kansallisteatterissa voi nähdä myös ranskalaisen Pascal Rambertin oman ohjauksen parisuhdedramastaan Rakkauden päätös (8.11.). Espoon kaupunginteatterissa puolestaan saa 19.9 Suomen kantaesityksensä Mark Medoffin ylistetty ja koskettava Sanaton rakkaus.  Jännitystä tarjoaa tuore teatteriversio Stephen Kingin Piinasta, joka nähdään niin Kuopion kaupunginteatterissa (7.9.) kuin Tampereen Teatterissakin (3.10.). Nuorten elämään ja tunteisiin pureutuu suositun SKAM-sarjan näyttämösovitus, joka nähdään Vantaalla 2.10. alkaen.

 

Musikaaleja

 

Turun kaupunginteatterissa nähdään rakastetun Amélien musikaaliversio 13.9 alkaen. Kauhun ja romantiikan väristyksiä taas tarjoaa Jyväskylän kaupunginteatterin Phantom - Pariisin oopperan kummitus (7.9.). Aina ajankohtaisen Cabaret'n voi nähdä tänä syksynä kolmessakin teatterissa: Kuopiossa (14.9.), Lappeenrannassa (14.9.) ja Rovaniemellä (21.9.).

 

Klassikoita

 

Kansallisteatterissa nähdään syksyn aikana uudet tulkinnat moderneista klassikoista: Jean Cocteaun Ihmisen ääni saa ensi-iltansa 19.10 ja Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolema 11.11. Klassikon asemaan on nousemassa myös Franz Xaver Kroetzin piinaava Riistapolku, jonka Helsingin kaupunginteatteri tuo ensi-iltaan 4.9. Teatterin alkulähteillä taas ollaan Sofokleen Antigonessa, jonka voi nähdä Tampereen Työväen Teatterissa 15.10. alkaen.

Hyvää kesää!

2019

Kesänkin aikana on teatterista mahdollista nauttia ympäri Suomea. Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella nähdään 6.7. Suomen kantaesitys Monty Pythonin Spamalot-musikaalista. Suomenlinnassa pääsee näkemään näyttämöversion Agatha Christien Idän pikajunan arvoituksesta, kun taas Pokka pitää -sarjan teatterisovitus on mahdollista nähdä niin Porissa kuin Heinolassakin. Tampereen Komediateatterissa puolestaan riemastuttaa Ray Cooneyn farssi Voi veljet!

 

Elokuussa on taas vuorossa Tampereen Teatterikesä, jossa voi nähdä mm. Kansallisteatterin kiitetyn tulkinnan Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia -romaanista, Saara Turusen Medusan huoneen, Mikko Roihan valloittavan sovituksen Jotunin Miehen kylkiluusta, sekä Klockricketeaternin palkitun Marat/Sade-esityksen.

Kevään kohokohtia

2019

Kotimaisia helmiä

Kevät 2019 tuo näyttämölle monta kiinnostavaa uutta suomalaista näytelmää. 15.1 nähdään Tampereen Työväen Teatterissa Antti Mikkolan ja Hanna Sepän komedia Avustettu itserakkaus, ja 30.1. kantaesitetään Helsingin kaupunginteatterissa Sakari Hokkasen komedia Comeback - Räpätessä roiskuu. Pasi Lampelan Sammakkokuningas on nähtävissä Kansallisteatterissa 13.2. alkaen, Saara Turusen odotettu uutuus Medusan huone saapuu Q-Teatteriin 21.2., ja Kotkan kaupunginteatterissa voi 23.2. alkaen nähdä Ruusu Haarlan tragikomedian MeNaiset.

Viime vuosien parhaimpia kotimaisia näytelmiä voi myös nähdä uusina tulkintoina. Veikko Nuutisen Lea-palkittu Pasi Was Here naurattaa ja koskettaa Lahden kaupunginteatterissa Satu Linnapuomin ohjauksena 16.1 lähtien.

 

Ulkomaisten parhaimmistoa

Helsingissä voi keväällä nähdä kaksikin tämän hetken kansainvälisen näytelmäkirjallisuuden ykkösnimiin kuuluvan Florian Zellerin näytelmää. Suomen kantaesityksenä nähdään Lilla Teaternissa hulvattoman hauska Ens lite lugn i huset, kun taas Svenska Teaternissa Asko Sarkola tähdittää menestystragikomediaa Pappan. Molempien esitysten ensi-ilta on 2.2.  Samasta päivästä lähtien Oulun kaupunginteatterissa voi ihastella Rakastunutta Shakespearea Tuomas Parkkisen ohjauksena. Varkauden Teatterin kevään suursatsaus taas on suosittuun elokuvaan pohjautuva musiikillinen komedia Suu messingillä, joka tulee ensi-iltaan 8.2.

 

Klassikoita

Tampereen Teatterissa voi nähdä Mikko Roihan tulkinnan Johannes Linnankosken Pakolaisista. Päärooleissa ovat Heikki Kinnunen ja Esko Roine, ja ensi-ilta on 17.1. Eikä Shakespearea voi tänäkään keväänä ohittaa: Paavo Westerberg ohjaa Turun kaupunginteatteriin Hamletin Eeva-Liisa Mannerin upeana suomennoksena (15.2.), ja Kajaanin kaupunginteatterissa nähdään Heta Haanperän tulkinta ihastuttavasta Kesäyön unesta Lauri Siparin riemukkaana käännöksenä. (15.3.).