Ajankohtaista > Arkisto 2016

Suomi-palkinto Turuselle ja Kähköselle.

2016

Kirjailijat Saara Turunen ja Sirpa Kähkönen ovat opetus-ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnon saajien joukossa. Palkinto myönnetään merkittävästä taiteellisesta urasta tai huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta.

Tilannekomedian huippua Tampereella

2016

Seinfeld-ja Jäitä hattuun -sarjojen luojana tunnetun Larry Davidin menestyskomedia Suku on syvältä on saanut Euroopan kantaesityksensä Tampereen Työväen Teatterissa. Tuomas Parkkisen ohjaama näytelmä pureutuu perheen sisäisiin ristiriitoihin ja inhimillisiin heikkouksiin terävällä ja hykerryttävällä tavalla:

"Tärkein ensin: jos nautit terävästä dialogista, mene ihmeessä katsomaan Suku on syvältä."

"David kaivaa esiin ihmisen pikkumaisimmat ajatukset, levittelee ne kaikessa säälittävyydessään katsojan eteen, antaa niiden törmäillä keskenään ja lopuksi tökkii niistä vielä viimeisetkin ilmat pihalle."

Jussi Saarinen, Aamulehti

Parisuhde karmii ja naurattaa

2016

Antti Mikkolan uusin näytelmä, Ei voi auttaa, sori, on saanut kantaesityksensä Tampereen Työväen Teatterissa. Yhtäaikaa kipeän raastava ja hervottoman hauska näytelmä on kirpeä läpileikkaus miehen ja naisen tunteisiin ja parisuhteen sudenkuoppiin. Yhteistyönä Teatteri Telakan kanssa tehtävä esitys nähdään 9.11. lähtien myös Telakalla - jossa tarinalla on vaihtoehtoinen loppu.

"Jos jotenkin yrittäisi kuvailla tämän näytelmän perusfiilistä, se on matka jarrut menettäneen junan kyydissä. Samalla kertaa karmeaa ja hurmaavaa.

Antti Mikkolan tämä työ potkaisee kotimaisten näytelmäkirjailijoiden eturiviin."

Anne Välinoro, Aamulehti

Näytelmä menee täydellisesti pieleen Tampereella

2016

Lontoossa hitiksi noussut The Play That Goes Wrong on rantautunut nyt myös Suomeen, ja saa yleisön läkähtymään naurusta Tampereen Teatterissa. Täydelliseksi katastrofiksi ajautuva murhamysteeri ei säästele näyttelijöitä eikä lavastusta, mutta katsojille 14.10 ensi-iltaan tullut Näytelmä joka menee pieleen on täyttä riemua:

"Ääliökomedia on teatterin vaikein laji. Ääliöiden näyttelemisessä tarvitaan tajutonta karismaa, mieletöntä notkeutta, täydellistä neroutta, atomikellon tarkkaa ajoitusta. Eihän tällaisia taitoja oikein löydy keneltäkään. Siksi ääliökomedia menee aina pieleen – paitsi Tampereen Teatterissa. Miten pirkanmaalaiseen maakuntateatteriin on fuusioitunut näin kriittinen massa huippulahjakkuutta?"

"Marjatta Kuivaston suunnittelema lavastus näyttelee komediassa yhtä huikaisevasti kuin jutun elävät ihmisetkin, alusta loppuun, mestarillisesti. Seinät kaatuvat, jumiutuvat, pudottavat tauluja, ottavat niitä kiinni, aaltoilevat, ottavat valtaansa ilman mitään käsitteellistä tyhjän puhumista."

"Ääliökomediat ovat yleensä sietämättömiä, mutta Näytelmä joka menee pieleen riisuu sarkastisen kyynikonkin aseista ja vapauttaa nauramaan. Sen jälkeen on samanlainen olo kuin pienenä oli hyvän leikin jälkeen, kun tunsi lentävänsä."

Markus Määttänen, Aamulehti

Kilpakosijat tempaavat tanssiin

2016

Tommi Auvisen sovitus Maiju Lassilan Kilpakosijoista tuli ensi-iltaan Tampereen Työväen Teatterissa 23.9 ja tempaisi katsojat ja kriitikot saman tien mukaansa. Sari Kaasisen musiikin tahdittama näytelmä on vauhdikas ja eloisa kansanmusikaali, joka valloittaa villillä energiallaan ja tarttuvilla rytmeillään:

"Kun kaikki tekevät työtä kevyellä sydämellä, antamalla ammattitaitonsa loistaa, on katsomossakin harvinaisen kevyt tunnelma.

Sitä sanotaan myös viihtymiseksi."

Anne Välinoro, Aamulehti

"Raikas teos, joka kurkottaa kansanperinteeseen aivan uudesta perspektiivistä."

Karri Harju, Man Made Lifestyle-blogi

Sumu iskee ajan hermoon

2016

Syksyn odotetuimpia teatteritapauksia on Juha Jokelan uutuusnäytelmä Sumu. Jokelan itsesensuurikomedia sai kantaesityksensä Kansallisteatterissa 14.9. ja täytti odotukset:

"Juha Jokelan uuden näytelmän henkilöt tarpovat sankassa sumussa, mutta teatteriyleisölle teos avautuu kirkkaana kuin selkein syyspäivä. Ja kirpeänä, aivan kuten kunnon komedian kuuluukin. Sumu – itsesensuurikomedia täyttää loistavasti yhden suurista teatterin tehtävistä kutsuessaan katsojat yhteisen ”trauman” äärelle."

Lauri Meri, Helsingin Sanomat

"Jokela on harvinaisen taitava törmäyttämään ideologisia ja inhimillisiä pinttymiä superluontevassa dialogissaan. Aina henkilöt ovat herkullisesti aikalaisiamme, meitä. Komiikka ei synny tilanne- tai irtovitseistä, vaan henkilöiden kirjavasta inhimillisyydestä: se on huumoria."

Soila Lehtonen, Aamulehti

"Näytelmä punoo näppärästi yhteen monta valtavaa aihealuetta. Politiikan, diplomatian, tieteen, liike-elämän, etiikan ja filosofian näkökulmista rakentuu draamallinen kudelma, joka haastaa katsojan pohtimaan myös omien asenteidensa ja uskomustensa perustoja ja oikeutusta."

Annina Karhu, Turun Sanomat

Patriarkka on taivaallista teatteria

2016

Juha Jokelan vuonna 2012 kantaesitetty sukupolvidraama Patriarkka on saanut uuden tulemisen Tampereen Teatterissa Samuli Reunasen ohjaamana. 9.9. ensi-iltaan tullut tulkinta sai kriitikon hullaantumaan:

"Mitä näytelmää taivaassa vedettäisiin? Juha Jokelan
Patriarkkaa. Sen jokainen repliikki on jumalainen. Sitä katsoessa tuntuu kuin Orson Welles olisi syntynyt Suomessa ja päättänyt Citizen Kanen ohjaamisen sijaan jatkaa teatterin tekoa. Eihän missään muussa kotimaisessa näytelmässä joka ainoa lause kuulosta täydelliseltä ilman sitä kylmää tunnetta, että jokainen lause on kirjoitettu vähän liiankin hyvin."

"Koko ensemble soittaa Jokelan nerokasta tekstiä niin hyvin yhteen, että Patriarkan Kansallisteatterin versio korvautuu välittömästi Samuli Reunasen tulkinnalla.

Tärkeintä on silti teksti. Jokelan teksti on alusta loppuun nerokasta."

Markus Määttänen, Aamulehti

Korkean paikan kammoa Lahdessa

2016

Jännityksen ystäville on tarjolla todellista nautintoa Lahden kaupunginteatterissa, jossa sai 3.9. ensi-iltansa Tommi Kainulaisen sovitus ja ohjaus Pierre Boileaun ja Thomas Narcejacin Vertigosta. Parhaiten Alfred Hitchcockin klassikkoelokuvana tunnettu tarina on huima psykologinen trilleri pakkomielteestä ja petoksesta, joka vetoaa niin intensiivisellä näyttelijäntyöllään kuin vetävällä kerronnallaankin.

"Tommi Kainulaisen ohjauksesta muotoutuu tiivistunnelmainen psykologinen trilleri, jollaisia ei suomalaisnäyttämöillä usein näe."

Ilkka Kuosmanen, Etelä-Suomen Sanomat

Lauantai-illan huumaa Kotkassa

2016

Saturday Night Fever, 1970-luvun menestyselokuvaan perustuva musikaali sai ensi-iltansa Kotkan kaupunginteatterissa 3.9. Snoopi Sirénin ohjaama esitys tuo lavalle hikisen diskotunnelman, kiihkeän nuoruuden ja hurjat tanssikuviot.

"Unelmien ja usein raadollisen todellisuuden ristiriita, vanhempien ja lasten väliset törmäykset, seksuaalisuuden kipu — koko aikuistumistematiikka kirveltää nasevalla huumorilla pehmennetyn, rehevän värikkään pinnan alla."

"Bändi soittaa kuin villittynä, solistit säteilevät, ensemble hehkuu. Mahtavaa!"

Anna-Maija Järvi-Herlevi, Kymen Sanomat

Muista minut saa kiitosta New Yorkissa

2016

The Scandinavian American Theatre Companyn esitys Minna Nurmelinin Muista minut -näytelmästä sai ensi-iltansa New Yorkin FringeNYC-festivaalilla 12.8. Eva Buchwaldin elävästi ja taitavasti kääntämän näytelmän älykäs ja herkkävireinen tragikomiikka sekä Jackie Sandersin ja Heli Sirviön roolityöt ovat herättäneet voimakasta ylistystä:

"This script manages to use words so intelligently to create the outlines of two women who feel so desperately empty inside. Their losses are felt in every turn of phrase and every repeated line."

Jacquelyn Claire, NY Theatre Guide

"Remember Me is a  beautiful, wistful, and often funny play that I won’t soon forget."

Josephine Cashman, Theatre Is Easy

"Sanders and Sirviö bring Anna and Helena to life, luminously bouncing off of each other, with a range of emotion. The actresses render their characters with multiple layers and the complexity of women who have tried to live their lives as best they could, only to find each questioning their choices and themselves."

Stephanie Rodriguez, StageBuddy

Sidor