Ajankohtaista > Arkisto 2013

Suomi-palkinto Juha Jokelalle

2013

Opetusministeriön myöntämän palkinnon arvo on 26 000 euroa.

Palkintoperusteluiden mukaan "Jokelan kerronta vetoaa toisaalta huumorillaan, toisaalta nokkeluudellaan, onpa häntä nimitetty aikalaissatiirikoksikin". "Jokelan oivaltavissa teoksissa tartutaan rohkeasti tämän päivän epäkohtiin ja menneisyyden haamuihin."

Jokelan tuorein näytelmä Esitystalous 2 - Tehtävä Espoossa on nähtävillä Espoon Kaupunginteatterissa vielä kevätkauden ajan.

Kuningas kuolee Kansallisteatterissa

2013

Absurdin teatterin klassikko saa tuoreen tulkinnan.
Eugene Ionescon vuonna 1962 kirjoittama Kuningas kuolee tuli ensi-iltaan Kansallisteatterin Willensaunassa 4.12. Minna Leinon raikas ja elävä tulkinta sai kriitikot innostumaan:
"Kuningas kuolee Kansallisteatterissa niin oivaltavasti, että esitystä on ehtinyt kulua tuskin kymmentä minuuttiakaan, kun mieleen nousee juhlallisia ajatuksia:

Juuri näin tulee klassikoita tehdä! Juuri tämän takia on teatteri! Tämä näytelmähän kertoo. . . kaikesta!"

"Dramaturgina tunnetun Minna Leinon ohjaus osoittaa kerrassaan erinomaista tekstintulkintaa ja välineen hallintaa sekä tyyli- ja rytmitajua.

Leino ja suomentaja Reita Lounatvuori ovat rohkeasti päivittäneet Ionescon näyttämörunouden puhekielelle, mikä alkuun herättää hämmennystä, mutta osoittautuu yhdeksi uuden tulkinnan kulmakiveksi."

"Ionesco elää, eläköön teatteri!"

- Suna Vuori, HS

 

Reita Lounatvuoren kiitetty suomennos on pian saatavilla Näytelmäkulmasta.

Maailmat törmäävät saarella

2013

Laura Ruohosen Yksinen valloittaa Turun Kaupunginteatterissa.

Tarina autiolle saarelle jumiutuvista kahdesta vahvatahtoisesta naisesta törmäyttää herkullisesti luonteita ja maailmankuvia. Satu Rasilan ohjaama esitys, joka sai ensi-iltansa 14.11, on kerännyt auliita kiitoksia:

"[Ruohosen] näytelmistä huokuu tekijän monialainen tietämys ja ymmärrys. Ruohonen käsittelee aineistoaan kuitenkin paitsi ajattelevan ihmisen eetoksella myös dramaatikon vapaudella ja taiteilijan näkemyksellisyydellä ja saa dialogin hengittämään vapaasti, tunnistettavasti ja jopa hauskasti kuten Yksisessä."

Irmeli Haapanen, Turun Sanomat

"Näyttelijävalinnat ovat osuneet täydellisen nappiin. Eila Halosen rooli on ehdottomasti herkullisin ja hän tekee Hilpistään kertakaikkisen mahtavan. Hän sivaltaa ironisia kommenttejaan suuntaan ja toiseen, mutta osaa ilmentää silti samalla itsessään olevia, salaisia ja ehdottomasti ääneen sanomattomia katkeruuden pilkahduksiaan elämää kohtaan. Minna Hämäläinen Juliana ilmentää kylmän viileää realistisuutta ja onkin näin eräänlainen järjen ääni, mutta kohtauksissa, joissa hän puhuu ainokaisesta tyttärestään ja tähän kohdistuvasta huolestaan, on aidontuntuinen äidinrakkaus sydäntä riipaisevaa katseltavaa ja kuunneltavaa."

Jaakko Virrankoski, Cult24

Kotimaista perhekomediaa Kouvolassa

2013

Perheistä parhain riemastuttaa jälleen.

Pentti Järvisen nokkela komedia, joka nähtiin ensimmäisen kerran viime vuonna Hämeenlinnassa, on saanut ensi-iltansa Kouvolan Teatterissa Henrik Timosen ohjauksena. Hyväntuulisen näytelmän teksti ja tulkinta ovat tehneet selkeästi vaikutuksen:

"Järvisen runsasmuotoisesta tilannekomiikan, kielellisten leikittelyjen ja slapstick-tyyppisten kellahdusten yhdistelmästä syntyy tuoretta, hyvän mielen hyrinää heruttelevaa hupia."

"Poistuin teatterista leveästi hymyillen. Sisäistä lämpöä, hyvän mielen lataustahan me komedialta kaipaamme. Nyt sitä saa."

Anna-Maija Järvi-Herlevi, Kouvolan Sanomat

Frankie ja Johnny palaavat Helsinkiin

2013

Terence McNallyn menestysnäytelmä saa uuden tulemisen Teatteri Jurkassa.

Liisa Mustosen ohjaus Frankiesta ja Johnnysta sai ensi-iltansa 10.10, rooleissa Tommi Eronen ja Elina Hietala. Intiimi esitys teki syvän vaikutuksen:

"Näyttelijöiden välinen yhteys vaikuttaa niin poikkeuksellisen avoimelta ja suoralta, että esitystä voi kuvitella edeltäneen melkoisen syvälle meneviä tunnustuksia työryhmän jäsenten omista rakkaussuhteista, hyvässä ja pahassa.

Jurkan pieneen tilaan kiteytyvää luottamusta voi katsojanakin melkein koskettaa."

"Vaikka Jurkan Frankie ja Johnny kuoriutuu välillä vereslihalle ja kihoaa kyyneliin, esityksessä on runsaasti lämpöä ja huumoria. Läheisyys ja loittoneminen vuorottelevat, niin kuin intiimissä ihmissuhteessa."

Suna Vuori, HS

Vatanen ja jänis seikkailevat taas

2013

Ryhmäteatteri on päivittänyt Arto Paasilinnan klassikon nykyhetkeen.

10.10 ensi-iltansa saaneessa Jäniksen vuodessa Vatanen on tällä kertaa uupunut datanomi, ja ympäristökysymykset saavat entistä suuremman osan. Ohjaaja Esa Leskisen yhdessä Sami Keski-Vähälän ja Kristian Smedsin kanssa tekemä sovitus on vakuuttanut kriitikot:

"Jäniksen vuosi on pomppinut Ryhmäteatterin näyttämölle niin monen työvaiheen kautta, ettei esityksen suhdetta Arto Paasilinnan romaaniin kuulemma kannata ottaa kovin ryppyotsaisesti. Vaan eipä huolta! Henki on sama ja naurukin maittaa."

"
Leskinen osoittaa hallitsevansa koneiston, ja teatteri tuo mukavaa twistiä iskevästi päivitettyyn seikkailuun, jossa datanomiksi muuttunut Vatanen yrittää karata kurjistuvasta oravanpyörästä."

Lauri Meri, HSHilpeä kauhumusikaali rantautuu Suomeen

2013

The Addams Family -musikaali on saapunut Broadwaylta Tampereelle.

Tampereen Työväen Teatterissa 4.10 ensi-iltansa saanut musikaali tuo sarjakuvista, televisiosta ja elokuvista tutun vinksahtaneen kauhuperheen teatterin lavalle. TTT:n esitys on kerännyt kiitosta näyttelijöillään, vauhdikkaalla ja hulvattomalla otteellaan, sekä Ilpo Tiihosen lennokkailla laulusuomennoksilla.

"Hauska teksti, hyvä tunnelma, näyttävä visualisointi, onnistunut miehitys.

Kolme vuotta sitten New Yorkin Broadwaylla ensi-iltansa saanut The Addams Family tekee Suomeen mainion maihinnousun."


"Parasta on tarttuva hyväntuulisuus, jolla esitys ja sen työryhmä tuntuvat suhtautuvan itseensä. Tampereen The Addams Family on tehty huolella, mutta kieli kulmahampaiden takana poskessa."

Suna Vuori, Helsingin Sanomat


Tehtävä Espoossa laukaistu liikkeelle

2013

Juha Jokelan odotettu Esitystalous 2 on nyt yleisön nähtävänä.

Espoon kaupunginteatterissa 18.9 ensi-iltansa saanut näytelmä pureutuu napakasti kunnallispolitiikan kiemuroihin ja identiteettien etsimiseen. Jokelan mukaan Esitystalous 2 - tehtävä Espoossa on pitkästä aikaa näytelmä, jonka yhteydessä hänestä tuntuu oikealta käyttää sanaa "komedia".

Rintalan Pojat musikaalina Hämeenlinnassa

2013

Raksilan pojat kepittävät Backstreet Boysit, kirjoittaa Lauri Meri.

Meri jatkaa Helsingin sanomien arvostelussaan:

Kuvaus oululaisten koulupoikien elämästä jatkosodan vuosina mukautuu Hämeenlinnassa jännittävällä tavalla nykyaikaan niinkin epätodennäköisessä muodossa kuin musikaalina.

Esitys kasvaa komeaksi viiden nuorukaisen muodostaman yhteisön kuvaukseksi hieman Seitsemän veljeksen henkeen. Eikä tehoa heikennä lainkaan se, että virttyneisiin villavaatteisiin puettu räkänokkainen ryhmä muistuttaa samalla hykerryttävästi maailmankuuluja poikabändejä. Päällimmäisenä tulee mieleen Backstreet Boys, joka kalpenee Raksilan poikien rinnalla pelkäksi tyyppigalleriaksi.


Mannerin klassikot taas saatavilla

2013

Näytelmäkulma voi ilmoittaa ylpeänä, että esitysoikeudet Eeva-Liisa Mannerin näytelmiin ovat nyt saatavilla sen kautta.

Suomen kaikkien aikojen merkittävimpiin runoilijoihin kuuluva Manner oli myös uraauurtava näytelmäkirjailija, jonka draamat ja komediat ovat jättäneet lähtemättömän vaikutuksen. Poltettu oranssi, Eros ja Psykhe ja monet muut teokset ovat yhtäaikaa runollisia, viiltävän hauskoja ja edelleen yllättävän moderneja.

Sidor