Ajankohtaista > Arkisto 2006

Viikinkimusikaali Turkuun

2006

Turun Kaupunginteatteriin on luvassa suurmusikaali Thorin vasara.  Maailman kantaesitys luo näyttämölle hurjien Pohjan viikinkien maailman.
00003fzy092810.jpg


Visuaalisesti häikäisevissä näyttämökuvissa hehkuvat kypärät ja kilvet kun viikinkialukset rantautuvat nuotiotulien loisteessa. Musiikki on mukaansatempaavaa etno-henkistä rockia, tekijöinä Viron eturivin säveltäjä Aivar Joonas sekä libretistit Villu Kangur ja Mario Kivistik. Thorin vasarassa kuullaan vaikutteita niin moderneista musikaaleista kuin muinaisista soinnuista. Musikaalin ohjaa Katariina Lahti, lavastuksen suunnittelevat lavastaja Jani Uljas sekä viikinkiasiantuntija ja arkkitehti Aaro Söderlund.
Maailman ensi-ilta on 23.2.2007.

Ruotsalaisen kesän yö

2006

Erland Josephson kirjoitti Tarkovskin elokuvan Uhri  kuvauksista  tämän näytelmän, joka nyt nähdään Teatteri Telakalla. Tarkovski odottaa kesäyössä oikeaa valaistusta, näyttelijät ja kuvaaja odottavat ja valvovat. Taiteellinen kunnianhimo ja taloudelliset tehokkuusvaatimukset ottavat mittaa toisistaan. Taiteilija haluaa viedä katsojat elämän peruskysymysten äärelle.

Meren äärellä tapahtuva näytelmä vie metaforisesti elämän äärettömään alkuun ja rytmiin. Näennäisen yksinkertaisten tapahtumien alla käydään läpi olemassa olon tarkoitusta. Suuret kysymykset eivät kuitenkaan tunnu kiusallisesta kvasifilosofoinnilta vaan kiinnostavilta ajatuksilta.
Maarit Saarelainen (Aamulehti)

Jari Hietanen ja Markku Peltola tekevät erinomaiset Josephsonin ja Tarkovskin. Peltolan lämpö ja hellyys korostuu tylyssä kommentoinnissa liikuttavasti. Hänen ulkoisessa hahmossaan on tapahtunut pieni muutos, joka tekee lippahattu silmillä luonteenomaisissa asennoissaan liikkuvasta miehestä erinomaisen Tarkovskin. Peltola ... kunnioittaa sisällään puhuvaa Tarkovskia. Kuulijalle tulee hyvä mieli.
Pertti Julkunen (Uutispäivä Demari)

Mikko Kannisen ohjaama esitys vierailee Espoon Kaupunginteatterissa maaliskuussa 2007.

Näytelmä on aikaisemmin esitetty Turun Kaupunginteatterissa nimellä Yksi yö ruotsalaista kesää Jouko Turkan ohjaamana.

Ilotulitusmestarin tytär valloittaa

2006

Philip Pullmanin seikkailusadun suomenkielinen kantaesitys Kotkan Kaupunginteatterissa Johanna Freundlichin ohjaamana.

ilotk.jpg


Valokuva Paula Penttilä

Ilotulitusmestarin tytär on klassikkoaineksista koottu. ... Kaikki hyvän tarinan rakennusaineet ovat koosssa. Liisa Ryömän suomennos on lysti ja sujuva.
Saara Markkanen (Kouvolan Sanomat)

Liisa Ryömän rentoa ja hauskaa suomennosta kiittää myös Päivi Taussi Kymen Sanomissa:
Kieltä on höystetty arkipuheen fraaseilla, jotka saavat nyt koomisen vivahteen. Se noukkii huumoria myös sanaleikeistä. Ilotulitusmestarin tytär ... on jännittävä, hauska ja paikoin vakaviin miettteisiin pysähdyttävä.

Teatteri Siperia avaa

2006

Uusi ryhmä vakuuttaa näytelmällä Kaikki se rakkaus mikä sinulle kuuluu.
Tampereen uusimman teatterin avajaisnäytelmän on kirjoittanut Marjo Niemi ja työryhmä. Tässä sukupolvinäytelmässä tarkastellaan kolmikymppisten ikäluokkaa suhteessa menneisiin ja tuleviin sukupolviin.
Uusi teatteri on herkästi kiinni ajassaan ja tekee työtään vakavasti, muttei tosikkomaisesti.
Jussi Suvanto (Aamulehti)

Avenue Q avautuu myös Helsingissä

2006

Epätavallinen Broadway-musikaali saapuu Suomeen helmikuussa.
Musikaalin Suomen kantaesityksen ohjaa ja tuottaa Marco Bjurström ja sen suomentaa Sami Parkkinen. Esitykset ovat Savoy-teatterissa. Maailman kantaesitys oli 2003 ja seuraavana vuonna Avenue Q sai parhaan uuden musikaalin ja parhaan käsikirjoituksen Tony-palkinnot.

Avenue Q on houkutellut myös nuoria aikuisia musikaalikatsomoihin niin New Yorkissa kuin Lontoossakin. Tapahtumat sijoittuvat New Yorkissa Queensin kaupunginosaan, jonka kirjava asujaimisto yrittää selvitä elämästä hengissä. Näyttämöllä on niin näyttelijöitä kuin nukkehahmojakin.

Oppitunti Teatterirynnistyksessä

2006

Juha Siltanen on ohjannut Ionescon absurdin draaman klassikon Turkuun. Turun Kaupunginteatteri juhlii teatterin 60-vuotista taivalta maamme ensimmäisenä täyskunnallisena teatterina Teatterirynnistyksellä, jossa etsitään kahdeksan tuotannon voimin uusia näkökulmia teatterintekemiseen.