Ajankohtaista > Arkisto 2004

Will Eno Suomessa

2004

Kirjailija saapui näytelmänsä Tragedy Suomen kantaesitykseen.

tragedy051.jpg
Robin Svartström uutisankkurina. Kuva Heli Sorjonen

Teatteri Takomon esityksen on ohjannut Miko Jaakkola ja näytelmän on suomentanut Sami Keski-Vähälä. Tämä yhdysvaltalaisen Will Enon esikoisnäytelmä kantaesitettiin Lontoossa 2001.

Näytelmä  pohtii tragedian olemusta mielikuvituksellisessa lopun
ajan tilanteessa, kun maailmaan on laskeutunut loputon yö. Tätä katastrofia selostavat TV:n uutisankkuri sekä toimittajat "paikan päältä".

tragedywill_miko2.jpg
Kuvassa Will Eno ja Miko Jaakkola. Kuva Heli Sorjonen

Parhaiden mestareiden tavoin Eno on onnistunut luomaan yksinkertaisen absurdista tilanteesta maailmoja syleilevän allegorian, josta ohjaaja Miko Jaakkola on saanut varman otteen virittämällä esitykseen julmanhellän tunnelman.

Lauri Meri (Helsingin Sanomat)

Myös Will Enon toinen näytelmä on saanut suomalaisen teatteritoteutuksen. Tampereen Teatterin teatterikahvilassa esitetään miesmonologia Thom Pain (based on nothing). Sen on suomentanut ja ohjannut  Mikko Viherjuuri. Monologin esittää Arttu Ratinen.

Punainen viiva Kajaanissa

2004

Kajaanin Kaupunginteatterin juhlanäytelmänä Kiannon romaanin uusi dramatisointi. punainenviiva1.jpg
Kuvassa Heikki Törmi (Topi Romppanen) ja Eeva Aitta (vaimonsa Riikka). Kuvaaja: Irja Samoil

Dramatisoinnin on tehnyt Juha Hurme, joka on myös ohjannut näyttämöversionsa. Kajaanissa juhlitaan kaupungin satavuotista teatteritoimintaa. Tämä suomalaisen demokratian alkutaivalta kuvaava teos sisältyy myös eduskunnan äänioikeuden juhlavuoden ohjelmaan. Eduskunta vieraili Kajaanissa kutsuvierasennakossa 18.11.2006.