Berthiaume, SarahNyotaimori

Kirjoitusvuosi: 2018
Naisia: 2, miehiä: 1
  • Käännös: Lounatvuori, Reita

Mia on vapaa toimittaja – omien sanojensa mukaan eräänlainen ’kirjailija-toimittaja-kolumnisti-tutkija-editori-bloggari-projektinvetäjä-verkkovastaava-jiiänee’. Hänellä on työn alla artikkeli Urasuuntia etsimässä, jonka tulisi kuvata sitä, millaisiksi maailma ja työelämä ovat muuttumassa. Mian tyttöystävä hermostuu kun hän kuulee, että Mia joutuukin työstämään artikkelia koko yhteisen loman ajan. 

Mainostoimiston työntekijää haastatellessaan Mia kuulee nyotaimorista, vanhasta japanilaisesta traditiosta, jossa alastoman naisen päältä tarjoillaan sushia. Ajatus perinteeseen liittyvästä pysähtymisestä ja antautumisesta ei jätä Miaa rauhaan. Hän syöksyy Thelman ja Louisen lailla pakomatkalle läpi Amerikan, kohti Grand Canyonia – ja vääjäämättä häämöttävää deadlinea.

Nyotaimorin nyrjähtänyt huumori ja henkilögalleria luovat pastellinsävyissä kiiltelevän todellisuuden, joka on arkea ihmeellisempi. Näytelmä kuvaa aisteja hivelevällä ja tunteisiin vetoavalla tavalla nykyajan ihmisiä, joiden elämät maailman eri kolkissa kytkeytyvät yhteen unelmien, halujen ja merkityksen etsimisen kautta. 

 

 
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy ladataksesi näytelmän