Oksanen, Sofi

Sofi Oksanen on Suomen menestynein ja kansainvälisesti tunnetuin nykykirjailija. Hän on saanut 20 kirjallisuuspalkintoa, muun muassa Finlandian ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Hänen teoksiaan on käännetty yli 50 kielialueelle ja myyty maailmanlaajuisesti miljoonia kappaleita. Ne ovat olleet arvostelumenestyksiä kaikkialla.

Oksanen on käsitellyt romaaneissaan muun muassa Viron, Neuvostoliiton, Ukrainan ja Suomen lähihistoriaa sekä naiseuteen, sotaan ja väkivaltaan liittyviä aiheita. Ihmiselämän valinnat, uskollisuus ja petos, eriarvoisuus ja yhteiskunnalliset ongelmat nousevat esiin hänen tuotannossaan.

Oksasen teosten naispäähenkilöitä on ylistetty siitä, miten niiden kautta historia muuttuu henkilökohtaiseksi kokemukseksi. Sofi Oksanen on saanut kiitoksia myös kielellisestä ilmaisuvoimasta, rohkeista aihevalinnoista sekä romaanien terävästä yhteiskunnallisesta analyysistä.

”Sofi Oksasesta on tullut lahjakkuutensa ja rohkeutensa ansiosta yksi eurooppalaisen kulttuurin symboleista.” – Ote Ranskan Arts et Lettres -ritarikunnan kunniamerkin palkintoperusteista

sofioksanen.fi