Ihmisoikeuspalkinto Jokelan Dosenteille

2023

Suomen Tiedeakatemiain toista kertaa jaettava Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinto on myönnetty Suomen Kansallisteatterille Juha Jokelan näytelmästä Dosentit. Näytelmä kantaesitettiin syyskuussa 2021. Ihmisoikeuskomitean puheenjohtajan, professori Liisa Laakson mukaan "näytelmä paneutuu yliopistolaisten arkea kuormittaviin ilmiöihin taiteen tarkkuudella ja voimalla. Se kertoo yksittäisen tutkijan näkökulmasta, mitä tapahtuu, kun tieteellistä työtä ei arvosteta, kun siitä tulee sosiaalisessa mediassa pilkan kohde ja sen tekemisen ehdot tulevat tieteen ulkopuolelta. Yliopistolaisten keskuudessa näytelmä on koettu ansiokkaana puheenvuorona tieteen, akateemisen vapauden ja yliopiston henkilöstön työhyvinvoinnin puolesta”

Hyvää Tekijänoikeuspäivää!

2023

Tänään kansainvälisenä tekijänoikeuspäivänä (26.4.) haluamme kiittää kaikkia niitä luovan työn tekijöitä, jotka tekevät elämästä merkityksellistä. Heille kuuluvat paitsi kiitokset, myös asianmukaiset korvaukset tehdystä työstä.

Hyvää Maailman Teatteripäivää!

2023

"Teatteri on alkuperäisessä olemuksessaan puhtaasti inhimillinen teko, joka perustuu ihmiskunnan perimmäiseen olemukseen – itse elämään."

Tämän vuoden Maailman Teatteripäivän julistuksen on kirjoittanut egyptiläinen näyttelijä Samiha Ayoub. 

Julistus kokonaisuudessaan suomeksi.

På svenska.

In English.

Ruohosen Luolasto Ranskaan

2023

Laura Ruohosen näytelmä Luolasto saa Ranskan kantaesityksensä Le Creusot'n kaupungissa 23.2. Parelle Gervasonin kääntämä ja ohjaama esitys on Compagnie Pistën ja L'Arc - Scene national Le Creusot -teatterin yhteistuotanto, joka on saanut ranskankieliseksi nimekseen Ici nos yeux sont inutiles. Näytelmän muinaiset luolamaalaukset ja ydinvoimateemat nousevat ajankohtaisina esiin Ruohosen näytelmässä, joka kantaesitettiin vuonna 2014 Kansallisteatterissa.

Saara Turunen’s New Work in Antwerp

2023

The Grapes of Reason, the new play by the Finnish playwright Saara Turunen, can be seen at De Singel in Antwerp on February 10th and 11th. The play had its premiere at Q-Teatteri in Helsinki last September, and the production will visit Belgium for its first international performance.

Kotimaisia uutuusnäytelmiä alkuvuoteen

2023

Tammi- ja helmikuu ovat täynnä uusien suomalaisten näytelmien kantaesityksiä pitkin maata. Tässä muutama vinkki:

Anna Krogerus: Minä, Tellervo, Lahden kaupunginteatteri 26.1.

Pirjo Hassinen: Parit, Jyväskylän kaupunginteatteri 28.1.

Aino Pennanen: Valeäidit, Ryhmäteatteri 14.2.

 

Kannattaa muistaa myös Jarno Kuosan uusi sovitus Aki Kaurismäen Tulitikkutehtaan tytöstä Porin Teatterissa, sekä Virpi Haataisen ja Liisa Mustosen Elena Ferrante -dramatisointi Hylkäämisen päivät Tampereen Teatterissa.

Nautinnollisia teatterihetkiä!

Sanni Martiskainen aloittaa näytelmävälittäjänä

2022

 

Sanni Martiskainen on aloittanut Nordic Drama Cornerin näytelmävälittäjänä. Sanni on NDC:n asiakkaille ja kirjailijoille tuttu jo ennestään, koska hän on aikaisemmin ollut agentuurin talous- ja sopimuskoordinaattorina.

- Minusta on hienoa jatkaa töitä Drama Cornerilla ja olla jatkossakin yhteydessä maan hienoihin teatterintekijöihin ja tutustua uusiin näytelmiin, Sanni kuvailee uuden työnkuvan alkufiiliksiä.

Sannin tavoittaa ma-to sanni.martiskainen@dramacorner.fi tai puh. 0406876987.

Lea-palkinto Minä, askartelijalle

2022

Leea Klemolan ja Rosa-Maria Perän näytelmä Minä, askartelija on voittanut vuoden 2021 parhaan kotimaisen näytelmän Lea-palkinnon. Näytelmä kantaesitettiin Q-Teatterissa 23.9.2021. Palkinnon jakaa Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry, ja voittajan valitsi raati johon kuuluivat Hanna Helavuori, Marie Kajava ja Veikko Nuutinen. Raati kiitti näytelmän lämmintä ja ronskia huumoria, ja sen henkilöhahmoja, joita ei ole rakennettu normien mukaisesti. Tekstiin on kirjoitettu kokonaisvaltaisesti tuntevaa ja aistivaa ruumiillisuutta.

Näytelmäkulma onnittelee!

 

Ukraina näyttämöille -tapahtumassa mukana 17 harrastateatteria

2022

Ukraina näyttämöille -tapahtumaan 21.–27.11.2022 osallistuu yhteensä 17 harrastajateatteria

Ukrainalaisten näytelmäkirjailijoiden kirjoittamia esityksiä nähdään teemaviikon aikana yhteensä 21 kappaletta. Kaikki tapahtumassa ennakkoon tarjolla olleet tekstit tulivat valituiksi teatterien ohjelmistoihin. Mukana olevat teatterit ja näytelmät löytyvät Työväen Näyttämöiden Liiton sivuilta.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Työväen Näyttämöiden liitto, Suomen Harrastajateatteriliitto, Finlands Svenska Ungdomsförbund ja Nordic Drama Corner. Tapahtuman toteuttamista tukee European Cultural Foundation.

Lisätietoja: mikko@tnl.fi tai sanna.saarela@shtl.fi tai harrastajat@dramacorner.fi.

Korjaamolle kuunnelmapalkinto Virossa

2022

Mika Myllyahon Korjaamo-näytelmän pohjalta sovitettu kuunnelma on saanut arvostetun virolaisen palkinnon. Pohjois-Viron näkövammaisten liitto myönsi vuosien 2020-21 parhaan kuunnelman palkinnon Tamur Tohverin sovittamalle ja ohjaamalle kuunnelmalle Garaaž. Kuunnelma esitettiin Viron radiossa vuonna 2020.

Raati kehui Garaažin vahvaa inhimillistä painotusta ja taitavaa äänisuunnittelua. Tohver sai myös parhaan ohjauksen palkinnon.

Korjaamo kantaesitettiin Suomen Kansallisteatterissa vuonna 2018.

Sivut