Ajankohtaista > Arkisto 2018

Hyvää joulua!

2018

Näytelmäkulma toivottaa rauhallista joulua, palaamme taas ensi vuonna.

Tippukivitapauksen palkintoputki jatkuu

2018

Laura Ruohosen kirjoittama ja Anna-Mari Kähärän säveltämä Tippukivitapaus jatkaa voittokulkuaan. Lokakuussa Lea-palkinnolla palkittu näytelmä lisää palkintoluetteloonsa nyt myös Jellonan: näytelmän musiikin levytys on palkittu vuoden lastenmusiikkilevynä. Konserttikeskuksen järjestämässä Jellonagaalassa palkittiin suomalaisen lastenmusiikin vuoden parhaimmistoa. Tippukivitapaus sai kantaesityksensä Kansallisteatterin suurella näyttämöllä marraskuussa 2017.

Lea Tippukivitapaukselle

2018

Laura Ruohosen näytelmä Tippukivitapaus on saanut vuoden 2017 parhaan suomalaisen näytelmän Lea-palkinnon. Palkinnon myöntää Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry., ja se jaettiin Lahden kaupunginteatterissa 24.10. pidetyssä tilaisuudessa. Palkitsijaraadin mukaan "Tippukivitapaus on vapaan assosiaation ja taitavan tarinankerronnan liitto. Tippukivitapauksessa on tavoitettu pienten sattumusten ja päähänpistojen sarja, joka yhtäkkiä tuntuukin tutulta arkipäivän kaaokselta ja jonka logiikka on kuin eletyn elämän absurdi kudelma. Mikään näytelmän tapahtuma ei näytä ennalta-arvattavalta tai tarinan henkilö ihan peruskaverilta, joten lukijan mielikuvitukselle ja samaistumiselle jää näytelmän hahmogalleriassa runsaasti tilaa.

Ruohosen anarkistinen tapa käyttää ja luoda kieltä, taitavasta lyriikasta nonsenseen, on vapauttava kokemus. Teos on mielikuvituksen ylistys ja muistutus vapaan ajattelemisen tuottamasta ilosta. Lukukokemuksena Ruohonen onnistuu imaisemaan mukaan tarinan kiihkeään rytmiin ja naurattaa lukijaansa ihan ääneen. Näytelmää lukiessa näkee sielunsa silmin asioita joita ei ollut vielä kuvitellutkaan. Leikki on ihmisen lajiominaisuus (Homo Ludens). Tippukivitapaus muistuttaa meitä siitä ilosta jota mielikuvitus tuo."

Karhun ja Ruohosen näytelmät Lea-ehdokkaina

2018

E.L. Karhun Prinsessa Hamlet ja Laura Ruohosen Tippukivitapaus ovat ehdolla vuoden 2017 Lea-palkinnon saajaksi. Palkinto jaetaan parhaalle vuoden aikana esitetylle kotimaiselle näytelmälle, ja sen jakaa Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry.

Prinsessa Hamlet kantaesitettiin Q-Teatterissa 16.2.2017 ja Tippukivitapaus Kansallisteatterissa 22.11.2017. Palkinnon saaja julkistetaan Lahden kaupunginteatterissa 24. lokakuuta.

Ylistystä kanadalaisnäytelmälle

2018

Kansallisteatterin tuotanto Jennifer Tremblayn monologinäytelmästä Lista on saanut ensi-iltansa Irene Ahon ohjaamana Omapohja-näyttämöllä. Innostuneen vastaanoton saanut esitys kerää kiitosta niin vahvan tekstinsä kuin Pirjo Määtän vaikuttavan roolityönkin asnsiosta:


"Määttä tekee loistavan roolin. Reita Lounatvuoren suomennos kulkee kuin luonnostaan. Teksti toimii ja hengittää."

"Määttä luo näyttämölle uskottavasti neuroottisen naisen, jonka tunteet ovat monisyiset ja jatkuvassa liikkeessä, mutta aina kontrollissa. Yksiselitteinen nainen ei ole: sen Määttä välittää täydesti. Vaivattoman tuntuisesti puheesta piirtyvät esiin myös näytelmän muut henkilöt.

Tremblay on onnistunut vangitsemaan monitasoiseen tekstiinsä sen turhautumisen, jota elämässä on helppo tuntea."

Sanna Kangasniemi, Helsingin Sanomat

Uutta jännitysdraamaa virtuaalimaailmasta

2018

Amerikkalaisen Jennifer Haleyn jännitysnäytelmä The Nether on saanut kantaesityksensä Tampereen Työväen Teatterissa Tiina Puumalaisen ohjaamana. The Nether on piinaava ja tiivistunnelmainen tarina tulevaisuudesta, jossa ihmiskunta on siirtynyt yhä enemmän virtuaaliseen todellisuuteen. Mutta pätevätkö siellä samat lait ja moraalikäsitykset kuin tosielämässä? Haley kuljettaa katsojat terävän kerronnan ja yllättävien juonenkäänteiden kautta yhä syvemmälle ja syvemmälle alitajunnan salattuihin lokeroihin.

"Haleyn tarkasti punoma trillerimäinen juoni avautuu hitaasti paljastaen yllättäviä kerroksia."

Laura Kytölä, Helsingin Sanomat

 

"Turkka kuolee" kerää kiitosta

2018

Ruusu Haarlan ja Julia Lappalaisen Tampereen Teatterikesässä ensi-iltansa saanut esitys Turkka kuolee on saanut ylistävän vastaanoton. Kriitikot kiittävät nuorten teatterintekijöiden tarkkaa ja huolellisesti koottua näkemystä joka tuo 1980-luvun tapahtumat kiinteästi nykypäivään:

"Sirpaleisen aineiston keskeltä nousee tehokkaita tuokiokuvia, jotka eivät perinteisellä tavalla tiivistä, vaan ennen muuta kommentoivat laajan aihepiirin keskeisiä osa-alueita.
Nuoret teatterintekijät todella hallitsevat ironian."

Lauri Meri, Helsingin Sanomat

"Turkka kuolee on juuri oikeanlainen kantaesitys ammattiteatterifestivaalinakin tunnettuun viisikymppiseen Teatterikesään. Siinä on sopivasti sisäpiirin makua, mutta ei kuitenkaan liiaksi. Turkka kuumottaa kaikkia.

Kolmen ja puolen tunnin ajan katsoja ei kertaakaan pitkästy."

Nina Lehtinen, Aamulehti

"Haarla ja Lappalainen ovat tehneet vuoden teatterityön, dokumentointiin perustuvan esityksen teatterihistoriamme keskeisestä vaikuttajasta opettajana."

Minna Tawast, Teatteri & Tanssi

Karhu ja Hietala Montrealissa

2018

E.L Karhun näytelmä Kuokkavieraat ja Antti Hietalan Lea-palkittu Ihanat ihmiset kuullaan elokuussa lukuteatteriesityksinä Montrealissa järjestettävällä Dramaturgies en dialogue -festivaalilla. Vuosittaisen festivaalin järjestää Centre des auteurs dramatiques, Kanadan ranskankielisen näytelmäkirjallisuuden keskus. Festivaalilla esitellään niin quebeciläistä kuin kansainvälistäkin näytelmäkirjallisuutta, ja sen teemamaana on tänä vuonna Suomi. Kuokkavieraiden lukuesitys pidetään 25.8. ja Ihanien ihmisten 26.8.

Turkka kuolee Teatterikesässä

2018

Tampereen Teatterikesässä nähdään tänä vuonna kantaesityksenä Ruusu Haarlan ja Julia Lappalaisen teos Turkka kuolee. Esitys käsittelee teatterilegenda Jouko Turkkaa (1942-2016) ja tämän voimakasta vaikutusta suomalaisiin ja suomalaiseen teatteriyhteisöön. Vaikka Turkan persoona ja menetelmät ovat jakaneet kansan mielipiteet jyrkästi, on teatteriyhteisö vakiinnuttanut Turkan aseman suomalaisen teatterin guruna ja voimahahmona.

Esitys purkaa 1980-luvun turkkalaisuuden ja aina näihin päiviin ulottuvan jälkiturkkalaisuuden tarinaa ja siitä kertomisen konventioita. Se tutkii miehisen neromyytin rakentumista taiteessa ja sen vaatimia uhrauksia, feminiinisyyden pelkoa ja isän kaipuuta.

Turkka kuolee nähdään syksyn aikana myös mm. Helsingissä ja Riihimäellä.

Hyvää kesää!

2018

Palaamme taas elokuun alussa.

Sivut