Ajankohtaista > Arkisto 2015

Pro Finlandia Sirpa Kähköselle

2015

Kirjailija Sirpa Kähkönen on saanut Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -kunniamerkin. Kähkönen tunnetaan parhaiten historiallisista romaaneistaan, joista Lakanasiivet (2007) ja Graniittimies (2014) ovat olleet Finlandia-palkintoehdokkaina. Lisäksi Kähkösen kirja Vihan ja rakkauden liekit. Kohtalona 1930-luvun Suomi oli Tieto-Finlandia -ehdokkaana vuonna 2010. Kähkönen on kirjoittanut myös näytelmät Tilkkuenkelit, Helene S. ja Palava kaupunki, minkä lisäksi hänen romaaninsa Lakanasiivet on sovitettu näyttämölle.

Valtionpalkinto Mika Myllyaholle

2015

Kansallisteatterin pääjohtaja, näytelmäkirjailija Mika Myllyaho on saanut vuoden 2015 näyttämötaiteen valtionpalkinnon. Palkinnon myöntää valtion esittävien taiteiden toimikunta, jonka mukaan Myllyaho "on tehnyt johtajakaudellaan poikkeuksellisen tietoista kulttuuripolitiikkaa, jossa heijastuu myös teatteria laajempi näkemys ja tavoite."

Helsingin Sanomien palkinto Saara Turuselle

2015

Saara Turusen esikoisromaani Rakkaudenhirviö on saanut Helsingin Sanomien vuoden 2015 kirjallisuuspalkinnon. Palkintoraadin mukaan osin teatterimaailmaan sijoittuva romaani päästää ääneen kokonaisen sukupolven ihmisiä, josta syystä tai toisesta kokevat itsensä kodittomiksi. Turunen päivittää, paikantaa ja sukupuolittaa Odysseian ajankohtaiseksi.

Turusen uusi näytelmä Tavallisuuden aave saa kantaesityksensä Q-Teatterissa 19.2.

Romaanisovituksia etelässä ja pohjoisessa

2015

Jari Tervon Esikoinen-romaanin näyttämösovitus nähtiin Rovaniemen Teatterin remontoidun tilan avausesityksenä 26.9. Esko Janhusen dramatisoima ja Kari Väänäsen ohjaama esitys kertoo nuoren pojan kasvusta 1970-luvun Rovaniemellä, Tervon tutulla, värikkäällä ja yllätyksellisellä tyylillä.

 

"Kaunistelematon ajankuva yhtyy luontevasti pieniin ja suuriin, arkisiin ja absurdeihin käänteisiin."

Tenka Issakainen, Lapin Kansa

 

Kemin kaupunginteatterissa sai 3.10. ensi-iltansa Elisa Salon sovitus Monika Fagerholmin palkitusta romaanista Ihanat naiset rannalla. 1960-luvun kuumiin kesäpäiviin sijoittuva perhekuvaus pursuaa aikakauden hittejä ja elämäniloa, mutta myös herkkää draamaa.

 

Kuriton Companyn Algernon kerää puolestaan kiitosta Helsingissä. Eero-Tapio Vuoren tulkinta Daniel Keyesin scifiklassikosta tekee vaikutuksen älykkäällä, mutta silti helposti lähestyttävällä otteellaan ja Terhi Suorlahden komealla näyttelijäntyöllä.

 

"Algernon on hämmästyttävän hieno ja täysin ajaton teos, jonka soisi mahdollisimman monen näkevän."

Suna Vuori, HS

Kylätasku-palkinto Moilalle

2015

Jussi Moila on saanut vuoden 2015 Jussi Kylätasku -dramaturgipalkinnon. Hänet palkittiin Radioteatterille dramatisoimastaan kuusiosaisesta kuunnelmasarjasta Tuntematon sotilas – Vuoropuhelu Linnan romaanin kanssa (2014).

Eurooppalaista huippudraamaa Kansallisteatterissa

2015

Brittiläisen näytelmäkirjallisuuden tämän hetken huippunimiin kuuluvan Martin Crimpin Onnellisuuden tasavalta sai suomalaisen kantaesityksensä Kansallisteatterissa 16.9. Crimpin tarkka, ironinen ja runollinen nykyihmisen läpivalaisu iski täysillä katsojiin:

"Kiitos, oi kiitos Kansallisteatteri, että toitte Martin Crimpin Onnellisuuden tasavallan Suomeen!

Kiitos, Minna Leino, että suomensit ja ohjasit tämän briljantin aikalaisanalyysin, vaikka sen tulkitseminen näyttämöllä vaatiikin uskallusta."

"2010-luvun keskiluokan kirjallista ruumiinavausta todistaessani nauroin ääneen, haukoin henkeä, värisin niin ihastuksesta kuin kauhustakin."

Suna Vuori, HS

Taivaslaulu vavahduttaa myös pohjoisessa

2015

Pauliina Rauhalan Taivaslaulu on nyt saapunut myös Oulun kaupunginteatterin näyttämölle. Heta Haanperän ohjaus Seija Holman sovituksesta nähtiin kirjailijan kotikaupungissa 12.9, eikä näytelmä jättänyt kylmäksi:

"Taivaslaulu tuli Oulun teatteriin niin kauniina, korkeana ja matalana kuin vain tohdittiin. Siitä tulee kauden puheenaihe, se on varmaa."

"Taivaslaulu tulvii arkista rakkautta ja esimerkillisen eheitä ihmissuhteita. Ne tekevät kertomuksesta kauniin kaikesta huolimatta."

Eeva Kauppinen, Kaleva

Lapsettomuudesta viiltävän hauskasti

2015

Anna-Elina Lyytikäisen tumma komedia Sylityksin on saanut kantaesityksensä Kuopion kaupunginteatterissa. Lyytikäisen itsensä ohjaama näytelmä pureutuu lapsettomuuteen ja lapsen saamiseen räväkällä, mutta samalla koskettavalla tavalla.

"Lyytikäisen teksti punoo oivasti yhteen epätoivon aallonpohjat ja toivon pilkahdukset sekä niihin liittyvät syvät surut ja ylitsevuotavat, hauraat ilot. Tunteiden vuoristorataa tarjotaan yleisölle sellaisella sykkeellä, että välillä nauru pääsee silloinkin, kun ollaan jo traagisuuden puolella. Kipupisteissä, tarkoittamattomissa ja tarkoitetuissa sivalluksissa, maistuu todellisuus."

Iikka Taavitsainen, Savon Sanomat

Love Story koskettaa edelleen

2015

Vuoden 1970 menestysromaaniin ja -elokuvaan pohjautuva Love Story -musikaali sai pohjoismaisen kantaesityksensä 4.9. Kouvolan Teatterissa. Howard Goodallin säveltämä teos kertoo varakkaasta perheestä tulevan Oliverin ja vaatimattomammista oloista lähtöisin olevan Jennyn kauniin ja surullisen rakkaustarinan. Henrik Timosen ohjaama näytelmä on alusta loppuun tunteisiin vetoava kokemus.

"Haikea tai kuolema eivät kuitenkaan ole ainoita sanoja, jotka määrittelevät teosta. Nostaisin listan kärkeen romantiikan ja elämänilon."

"Jukka Nylund ja Elina Aalto ovat vastustamattomia ja vallan päteviä syitä hankkia liput teatterikatsomoon."

Tiina Aho, Kouvolan Sanomat

Isän ja tyttären kujanjuoksu

2015

Miika Nousiaisen Maaninkavaara-romaanin näyttämöversio on saanut ensi-iltansa Tampereen Työväen Teatterissa 2.9. Jarno Kuosan ohjaus Minna Leinon sovituksesta kuvaa tyttärestään juoksijaa koulivan isän pakkomiellettä urheiluun ja harjoitteluun.

"Sanojen ja liikkeen energistä ilotulitusta."

Matti Kuusela, Aamulehti

Sivut