Näytelmäkulma etsii uutta toimitusjohtajaa – Nordic Drama Corner Oy seeks a new CEO

2020

The CEO of Nordic Drama Corner has decided to leave after many years of loyal service, and we are seeking a new CEO for an exciting and challenging job in a cultural world under constant change.

 

Nordic Drama Corner is the largest theatrical agency in Finland, having its office in the lively Punavuori district in Helsinki. We represent many leading Finnish playwrights and we carry a broad selection of titles by major dramatists worldwide.  We work closely with the entire theatre sector in Finland and we actively cultivate our extensive international network, based on long-standing presence in the field going back to the 1920s.

 

We are looking for a CEO who can perform the usual management functions in a small company, but also actively participate in the agency’s internal and external work on serving the playwrights and theatres, extending the markets, marketing and sales of Finnish and international drama and musicals by means of knowledge of the Finnish theatre world as well as Finnish and international drama. The managerial task will primarily be related to financial management, board service and meetings, management of our three person staff and development, administration as well as strategy work and business development.

 

The CEO of Nordic Drama Corner would ideally:

- have an active interest in theatre and drama;

- have a university degree in the related fields (this requirement can be compensated with a longer relevant professional experience);

- have some practical experience in budgeting, contract negotiations and leadership; 

- be able to work in the Finnish, Swedish and English languages, command of other languages is a plus

 

The new CEO would preferably start in August 2020. Please apply by mail in English to 

 Chairperson of the Board Ms. Jytte Due, jd@nordiska.dk by 4 May 2020.

 

If you have questions to the position offered please contact Board Member Fred Olav Johannessen, foj@nordiska.dk , or +4522807205.

Työ jatkuu

2020

Koronaviruksen aiheuttama vaikea ja epävarma tilanne koskettaa meitä kaikkia. Tästä huolimatta Näytelmäkulma palvelee teattereita ja tekijöitä edelleen täydellä teholla. Meihin voi olla yhteydessä puhelmitse ja sähköpostilla, autamme niin näytelmäteksteihin, ohjelmistoon kuin tekijänoikeuksiinkin liittyvissä asioissa. Myös verkkokirjastostamme voi ladata näytelmiä normaaliin tapaan. Ollaan yhteydessä!

 

Kauden kohokohtia

2020

Ulkomaisia uutuuksia

 

Talven 2020 aikana nähtiin eri puolilla Suomea monta kiinnostavaa ulkomaista kantaesitystä. Laura Waden säkenöivä brittikomedia Tavat ja toiveet - Jane Austenin matkassa sai ensi-iltansa Jyväskylän kaupunginteatterissa 15.2. Viime vuosien menestyneimpiin näytelmäkirjailijoihin kuuluvan Florian Zellerin vavahduttava Poika tuli ensi-iltaan KOM-Teatterissa 13.2., ja amerikkalaisen Samuel D. Hunterin koskettava Valkoinen valas Kotkan kaupunginteatterissa 8.2. Koomikkoveteraani Steve Martinin Tähtisadetta riemastutti Helsingin kaupunginteatterissa 29.1. lähtien, ja 21.1. nähtiin Tampereen Työväen Teatterin ensi-illassa David Mametin ajankohtainen uutuus Karvas pala.

 

Kotimaisia kantaesityksiä

 

Salla Viikan riemastuttava lastennäytelmä Tea ja Tyhmentäjä näki tänä talvena päivänvalon Kajaanin kaupunginteatterissa, ensi-ilta on 28.1. 8.2. alkaen pyörii Ryhmäteatterissa Veera Tyhtilän terävä ja päivänpolttava Usko, toivo, huijaus. Jussi Moilan inhimillisen ja humoristisen Isän maan ensi-ilta on Kansallisteatterissa syksyn alussa.. 

Syksyn parhaimmistoa

2019

Laadukasta kotimaista

 

Tänä syksynä voi teatterissa nähdä taas monta hienoa suomalaista näytelmää. Leea Klemolan kiitetty trilogia saa jatkoa Tampereen Teatterissa, jossa Arktiset leikit kantaesitetään 4.9. Minna Lindgrenin menestysromaani Vihainen leski nähdään jopa kahtena dramatisointina, Oulun kaupunginteatterissa Merja Larivaaran sovituksena (1.11.) ja Helsingin kaupunginteatterissa Henna Piirron dramatisoimana (10.10.). Seinäjoen kaupunginteatterissa pääsee näkemään Juha Luukkosen uuden tulkinnan Lapualaisoopperasta 7.9. alkaen.

 

Uutta ulkomaista

 

Kansallisteatterissa koetaan 11.9. yksi syksyn kiinnostavimpia teatteritapauksia, kun Yuval Noah Hararin Sapiensin näyttämötulkinta saa ensi-iltansa. Kansallisteatterissa voi nähdä myös ranskalaisen Pascal Rambertin oman ohjauksen parisuhdedramastaan Rakkauden päätös (8.11.). Espoon kaupunginteatterissa puolestaan saa 19.9 Suomen kantaesityksensä Mark Medoffin ylistetty ja koskettava Sanaton rakkaus.  Jännitystä tarjoaa tuore teatteriversio Stephen Kingin Piinasta, joka nähdään niin Kuopion kaupunginteatterissa (7.9.) kuin Tampereen Teatterissakin (3.10.). Nuorten elämään ja tunteisiin pureutuu suositun SKAM-sarjan näyttämösovitus, joka nähdään Vantaalla 2.10. alkaen.

 

Musikaaleja

 

Turun kaupunginteatterissa nähdään rakastetun Amélien musikaaliversio 13.9 alkaen. Kauhun ja romantiikan väristyksiä taas tarjoaa Jyväskylän kaupunginteatterin Phantom - Pariisin oopperan kummitus (7.9.). Aina ajankohtaisen Cabaret'n voi nähdä tänä syksynä kolmessakin teatterissa: Kuopiossa (14.9.), Lappeenrannassa (14.9.) ja Rovaniemellä (21.9.).

 

Klassikoita

 

Kansallisteatterissa nähdään syksyn aikana uudet tulkinnat moderneista klassikoista: Jean Cocteaun Ihmisen ääni saa ensi-iltansa 19.10 ja Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolema 11.11. Klassikon asemaan on nousemassa myös Franz Xaver Kroetzin piinaava Riistapolku, jonka Helsingin kaupunginteatteri tuo ensi-iltaan 4.9. Teatterin alkulähteillä taas ollaan Sofokleen Antigonessa, jonka voi nähdä Tampereen Työväen Teatterissa 15.10. alkaen.

Hyvää kesää!

2019

Kesänkin aikana on teatterista mahdollista nauttia ympäri Suomea. Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella nähdään 6.7. Suomen kantaesitys Monty Pythonin Spamalot-musikaalista. Suomenlinnassa pääsee näkemään näyttämöversion Agatha Christien Idän pikajunan arvoituksesta, kun taas Pokka pitää -sarjan teatterisovitus on mahdollista nähdä niin Porissa kuin Heinolassakin. Tampereen Komediateatterissa puolestaan riemastuttaa Ray Cooneyn farssi Voi veljet!

 

Elokuussa on taas vuorossa Tampereen Teatterikesä, jossa voi nähdä mm. Kansallisteatterin kiitetyn tulkinnan Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia -romaanista, Saara Turusen Medusan huoneen, Mikko Roihan valloittavan sovituksen Jotunin Miehen kylkiluusta, sekä Klockricketeaternin palkitun Marat/Sade-esityksen.

Kevään kohokohtia

2019

Kotimaisia helmiä

Kevät 2019 tuo näyttämölle monta kiinnostavaa uutta suomalaista näytelmää. 15.1 nähdään Tampereen Työväen Teatterissa Antti Mikkolan ja Hanna Sepän komedia Avustettu itserakkaus, ja 30.1. kantaesitetään Helsingin kaupunginteatterissa Sakari Hokkasen komedia Comeback - Räpätessä roiskuu. Pasi Lampelan Sammakkokuningas on nähtävissä Kansallisteatterissa 13.2. alkaen, Saara Turusen odotettu uutuus Medusan huone saapuu Q-Teatteriin 21.2., ja Kotkan kaupunginteatterissa voi 23.2. alkaen nähdä Ruusu Haarlan tragikomedian MeNaiset.

Viime vuosien parhaimpia kotimaisia näytelmiä voi myös nähdä uusina tulkintoina. Veikko Nuutisen Lea-palkittu Pasi Was Here naurattaa ja koskettaa Lahden kaupunginteatterissa Satu Linnapuomin ohjauksena 16.1 lähtien.

 

Ulkomaisten parhaimmistoa

Helsingissä voi keväällä nähdä kaksikin tämän hetken kansainvälisen näytelmäkirjallisuuden ykkösnimiin kuuluvan Florian Zellerin näytelmää. Suomen kantaesityksenä nähdään Lilla Teaternissa hulvattoman hauska Ens lite lugn i huset, kun taas Svenska Teaternissa Asko Sarkola tähdittää menestystragikomediaa Pappan. Molempien esitysten ensi-ilta on 2.2.  Samasta päivästä lähtien Oulun kaupunginteatterissa voi ihastella Rakastunutta Shakespearea Tuomas Parkkisen ohjauksena. Varkauden Teatterin kevään suursatsaus taas on suosittuun elokuvaan pohjautuva musiikillinen komedia Suu messingillä, joka tulee ensi-iltaan 8.2.

 

Klassikoita

Tampereen Teatterissa voi nähdä Mikko Roihan tulkinnan Johannes Linnankosken Pakolaisista. Päärooleissa ovat Heikki Kinnunen ja Esko Roine, ja ensi-ilta on 17.1. Eikä Shakespearea voi tänäkään keväänä ohittaa: Paavo Westerberg ohjaa Turun kaupunginteatteriin Hamletin Eeva-Liisa Mannerin upeana suomennoksena (15.2.), ja Kajaanin kaupunginteatterissa nähdään Heta Haanperän tulkinta ihastuttavasta Kesäyön unesta Lauri Siparin riemukkaana käännöksenä. (15.3.).

Hyvää joulua!

2018

Näytelmäkulma toivottaa rauhallista joulua, palaamme taas ensi vuonna.

Tippukivitapauksen palkintoputki jatkuu

2018

Laura Ruohosen kirjoittama ja Anna-Mari Kähärän säveltämä Tippukivitapaus jatkaa voittokulkuaan. Lokakuussa Lea-palkinnolla palkittu näytelmä lisää palkintoluetteloonsa nyt myös Jellonan: näytelmän musiikin levytys on palkittu vuoden lastenmusiikkilevynä. Konserttikeskuksen järjestämässä Jellonagaalassa palkittiin suomalaisen lastenmusiikin vuoden parhaimmistoa. Tippukivitapaus sai kantaesityksensä Kansallisteatterin suurella näyttämöllä marraskuussa 2017.

Lea Tippukivitapaukselle

2018

Laura Ruohosen näytelmä Tippukivitapaus on saanut vuoden 2017 parhaan suomalaisen näytelmän Lea-palkinnon. Palkinnon myöntää Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry., ja se jaettiin Lahden kaupunginteatterissa 24.10. pidetyssä tilaisuudessa. Palkitsijaraadin mukaan "Tippukivitapaus on vapaan assosiaation ja taitavan tarinankerronnan liitto. Tippukivitapauksessa on tavoitettu pienten sattumusten ja päähänpistojen sarja, joka yhtäkkiä tuntuukin tutulta arkipäivän kaaokselta ja jonka logiikka on kuin eletyn elämän absurdi kudelma. Mikään näytelmän tapahtuma ei näytä ennalta-arvattavalta tai tarinan henkilö ihan peruskaverilta, joten lukijan mielikuvitukselle ja samaistumiselle jää näytelmän hahmogalleriassa runsaasti tilaa.

Ruohosen anarkistinen tapa käyttää ja luoda kieltä, taitavasta lyriikasta nonsenseen, on vapauttava kokemus. Teos on mielikuvituksen ylistys ja muistutus vapaan ajattelemisen tuottamasta ilosta. Lukukokemuksena Ruohonen onnistuu imaisemaan mukaan tarinan kiihkeään rytmiin ja naurattaa lukijaansa ihan ääneen. Näytelmää lukiessa näkee sielunsa silmin asioita joita ei ollut vielä kuvitellutkaan. Leikki on ihmisen lajiominaisuus (Homo Ludens). Tippukivitapaus muistuttaa meitä siitä ilosta jota mielikuvitus tuo."

Karhun ja Ruohosen näytelmät Lea-ehdokkaina

2018

E.L. Karhun Prinsessa Hamlet ja Laura Ruohosen Tippukivitapaus ovat ehdolla vuoden 2017 Lea-palkinnon saajaksi. Palkinto jaetaan parhaalle vuoden aikana esitetylle kotimaiselle näytelmälle, ja sen jakaa Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry.

Prinsessa Hamlet kantaesitettiin Q-Teatterissa 16.2.2017 ja Tippukivitapaus Kansallisteatterissa 22.11.2017. Palkinnon saaja julkistetaan Lahden kaupunginteatterissa 24. lokakuuta.

Sivut