Viimeinen laiva purjehtii Turkuun

18.09.2017

Stingin säveltämä Viimeinen laiva -musikaali on saanut Euroopan kantaesityksensä Turun kaupunginteatterissa. Mikko Koukin ohjaama, kuihtuvasta telakkakaupungista kertova musikaali on samalla kaupunginteatterin paluunäytelmä remontoituun teatteritaloon. Näytelmän koskettava tarina ja upea musiikki saivat innostuneen vastaanoton:

"Viimeinen laiva on kaikin puolin onnistunut aloitus teatterin uudelle ajalle. Stingin lapsuusmuistoistaan rakentama teos on tarinana naiivi: lakkautettavan telakan työläiset kokoavat voimansa vielä kerran ja rakentavat vielä yhden laivan, jolla he seilaavat pois. Mutta niin kuin musiikkiteatterissa yleensä, tarinaa ei pidä ottaa kirjaimellisesti. Kyse on symbolisesta uskosta yhteisöllisyyden voimaan, asettumisesta pienen ihmisen elämänkokoisiin saappaisiin. Ja tietenkin rakkaudesta."

"Musikaalin emotionaalinen sisältö toimii erinomaisesti, tällainen kyyninen musikaalikriittinenkin ihminen liikuttui kyyneliin teoksen loppumetreillä. Syyllisinä kyyneliin voidaan pitää ohjaaja Mikko Koukia, joka on tehnyt kokonaisuudesta tiukasti soljuvan, mainiosti rytmitetyn paketin, ja tietenkin Stingiä, jonka koskettavat tekstit ja musiikki tuovat tunteet lähelle."

Tomi Norha, Turun Sanomat